Dell en eBay ontwikkelen efficiënte waterkoeling

Dell’s Extreme Scale Infrastructure (ESI) divisie lanceert Triton, een nieuw systeem voor waterkoeling gericht hyperscale en ‘near-hyperscale’ datacenters. De technologie is ontwikkeld in samenwerking met eBay en is al geïmplementeerd in datacenters van het e-commercebedrijf. Triton maakt het mogelijk de prestaties van systemen op piekmomenten te verbeteren, terwijl de kosten juist worden verminderd.

Waterkoeling in datacenters is niet nieuw. Triton hanteert hierbij echter een alternatieve aanpak, waardoor het gebruik van water/water warmtewisselaars, koel loops of pompsystemen niet nodig is. Triton leidt het koelwater rechtstreeks in servers. Dell claimt hiermee het laagste waterverbruik te realiseren van alle beschikbare vloeistof gebaseerde koelsystemen.

Forse energiebesparing

Met behulp van Triton stelt Dell een forse energiebesparing te kunnen realiseren ten opzichte van het gemiddelde luchtgekoelde datacenter. Het energieverbruik voor het koelen van het datacenter zou maar liefst 97% lager liggen. Daarnaast claimt Dell ook dat Triton 62% minder energie verbruik van HPE’s watergekoelde Apollo 8000. Met Triton moet een power usage effectiveness (PUE) van 1,026 tot 1,029 gerealiseerd kunnen worden.

Triton levert overigens niet alleen een energiebesparing op, maar kan ook zorgen voor prestatiewinst. Indien servers effectiever worden gekoeld kunnen componenten sneller draaien en efficiënter werken. Een combinatie van Triton met een op maat gemaakte 200W Intel Xeon E5 v4 kan volgens Dell een dubbelcijferige prestatiewinst opleveren ten opzichte van de best presterende 200W Intel Xeon e5 v4 processor die momenteel beschikbaar is.

70% meer zoekopdrachten verwerken

Het systeem is geïmplementeerd in datacenters van eBay. De servers die het bedrijf gebruikt voor het verwerken van zoekopdrachten zouden dankzij de waterkoeling in combinatie met de nieuwe Intel Xeon processor E5-2679 v4 70% meer verzoeken kunnen verwerken dan met de Intel Xeon processor E5-2680 v3 van de vorige generatie.

In de onderstaande video geeft Austin Shellnut, thermal architect bij Dell en betrokken bij Triton, de werking van de technologie en de verschillen tussen Triton en andere oplossingen uit.

Dossiers
Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1