Dell en eBay ontwikkelen efficiënte waterkoeling

Dell’s Extreme Scale Infrastructure (ESI) divisie lanceert Triton, een nieuw systeem voor waterkoeling gericht hyperscale en ‘near-hyperscale’ datacenters. De technologie is ontwikkeld in samenwerking met eBay en is al geïmplementeerd in datacenters van het e-commercebedrijf. Triton maakt het mogelijk de prestaties van systemen op piekmomenten te verbeteren, terwijl de kosten juist worden verminderd.

Waterkoeling in datacenters is niet nieuw. Triton hanteert hierbij echter een alternatieve aanpak, waardoor het gebruik van water/water warmtewisselaars, koel loops of pompsystemen niet nodig is. Triton leidt het koelwater rechtstreeks in servers. Dell claimt hiermee het laagste waterverbruik te realiseren van alle beschikbare vloeistof gebaseerde koelsystemen.

Forse energiebesparing

Met behulp van Triton stelt Dell een forse energiebesparing te kunnen realiseren ten opzichte van het gemiddelde luchtgekoelde datacenter. Het energieverbruik voor het koelen van het datacenter zou maar liefst 97% lager liggen. Daarnaast claimt Dell ook dat Triton 62% minder energie verbruik van HPE’s watergekoelde Apollo 8000. Met Triton moet een power usage effectiveness (PUE) van 1,026 tot 1,029 gerealiseerd kunnen worden.

Triton levert overigens niet alleen een energiebesparing op, maar kan ook zorgen voor prestatiewinst. Indien servers effectiever worden gekoeld kunnen componenten sneller draaien en efficiënter werken. Een combinatie van Triton met een op maat gemaakte 200W Intel Xeon E5 v4 kan volgens Dell een dubbelcijferige prestatiewinst opleveren ten opzichte van de best presterende 200W Intel Xeon e5 v4 processor die momenteel beschikbaar is.

70% meer zoekopdrachten verwerken

Het systeem is geïmplementeerd in datacenters van eBay. De servers die het bedrijf gebruikt voor het verwerken van zoekopdrachten zouden dankzij de waterkoeling in combinatie met de nieuwe Intel Xeon processor E5-2679 v4 70% meer verzoeken kunnen verwerken dan met de Intel Xeon processor E5-2680 v3 van de vorige generatie.

In de onderstaande video geeft Austin Shellnut, thermal architect bij Dell en betrokken bij Triton, de werking van de technologie en de verschillen tussen Triton en andere oplossingen uit.

Dossiers
Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.