Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen
De zoektocht naar betrouwbare, duurzame en betaalbare energiebronnen is voor datacenters van cruciaal belang. De recente samenwerking tussen de twee Amerikaanse bederijven Deep Fission en Endeavour Energy brengt een nieuwe aanpak dichterbij: het gebruik van Small Modular Reactors (SMR’s) die diep onder de grond geplaatst worden.
Deep Fission heeft een interessante aanpak ontwikkeld door SMR’s te plaatsen in boorschachten tot wel een mijl diep. Deze diepte biedt natuurlijke voordelen zoals constante druk en een robuuste omgeving, wat de reactoren meer veiligheid geeft. De SMR-technologie maakt het bovendien mogelijk om kernenergie in een veel kleinere ruimte te genereren dan traditionele kerncentrales, wat het aantrekkelijk kan maken voor toepassingen zoals datacenters.
De samenwerking met Endeavour Energy versterkt dit concept. Samen werken ze aan de realisatie van 2 gigawatt (GW) aan kernenergie, bedoeld om Endeavour’s groeiende netwerk van datacenters wereldwijd van stroom te voorzien.
Een belangrijk aspect van deze technologie is uiteraard de economische haalbaarheid. Deep Fission stelt dat de SMR’s energie kunnen leveren tegen een concurrerend tarief van slechts 5-7 cent per kWh. Dit maakt het volgens het bedrijf aantrekkelijk voor hyperscalers en andere grootschalige datacenters, waar zowel betaalbaarheid als betrouwbaarheid essentieel zijn.
Met een hoge energiedichtheid – meer dan 100 megawatt (MW) op minder dan een kwart hectare – bieden SMR’s volgens Deep Fission een schaalbare oplossing voor datacenters, zonder dat er grote ruimtelijke concessies gedaan behoeven te worden. Dit is vooral relevant voor datacenters die dicht bij stedelijke gebieden willen blijven.
Jakob Carnemark, oprichter van Endeavour Energy, benadrukt in een persbericht dat technologieën zoals SMR’s een sleutelrol kunnen spelen in het behalen van duurzaamheidsdoelen zonder dat er concessies gedaan hoeven te worden aan prestaties of schaalbaarheid. “De samenwerking met Deep Fission stelt ons in staat om de hoge kosten en lange doorlooptijden van traditionele kernenergieprojecten te vermijden en toch betrouwbare, groene energie te leveren,” zegt Carnemark.