De TCO Certified quiz onthult wat we weten over e-waste

TCO Certified 280210

14 oktober is de International E-waste Day – een initiatief gericht op het verminderen van de belasting van het milieu door elektrisch en elektronisch afval en op het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Om educatieve activiteiten en bewustmaking in verband met het initiatief te ondersteunen, heeft TCO Development een e-waste quiz gelanceerd.
 
TCO Development is de organisatie achter TCO Certified – 's werelds meest uitgebreide duurzaamheidscertificering voor IT-producten – die organisaties helpt verantwoorde productkeuzes te maken om het industrie op een duurzame koers te brengen. De uitgebreide criteria bestrijken IT-producten in kantoren en datacenters en stimuleren de sociale en ecologische duurzaamheid gedurende de hele levenscyclus van IT-producten. Hierbij wordt naleving van de criteria onafhankelijk gecontroleerd, zowel vóór als na certificering.
 
Hieronder enkele resultaten van de quiz met bijna 2000 deelnemers!

  • 18% gelooft dat de groeiende hoeveelheid e-waste voornamelijk te wijten is aan het feit dat mensen eindelijk begonnen zijn met recyclen.
  • In feite is de groeiende hoeveelheid e-waste voornamelijk te wijten aan een hoger verbruik van elektronica, de korte levenscyclus van producten en weinig reparatiemogelijkheden.
  • "IT-producten langer in gebruik houden is het allerbelangrijkste dat je voor het milieu kunt doen, zowel op het gebied van e-waste als voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Door bijvoorbeeld de levensduur van een notebook met twee jaar te verlengen, kan de totale uitstoot met wel 30 procent dalen", licht Gabriella Mellstrand verder toe.
  • 95% is zich ervan bewust dat e-waste een risico vormt voor de menselijke gezondheid.
  • E-waste bevat verschillende gevaarlijke stoffen die kunnen weglekken in de natuurlijke omgeving en de volksgezondheid aantasten als ze niet correct worden gerecycled.
  • Iets meer dan de helft van de respondenten antwoordde correct dat de geschatte jaarlijkse waarde van grondstoffen in e-waste 55 miljard euro bedraagt.
  • Afgezien van het risico voor de volksgezondheid en het milieu heeft de huidige omgang met e-waste ook negatieve economische uitwerkingen. Elektronische producten bevatten een aantal schaarse, waardevolle grondstoffen die essentieel zijn om aan onze toekomstige productbehoeften te voldoen.
  • "Wees deel van de oplossing. Houd uw IT-producten zo lang mogelijk in omloop door ze te gebruiken, opnieuw te gebruiken, te repareren of door te verkopen. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat het product op verantwoorde wijze wordt gerecycled", stelt Gabriella Mellstrand afsluitend.

 

Test uw kennis – doe de e-waste quiz! Over de International E-waste Day
 
Het doel van de International E-waste Day is om consumenten aan te moedigen hun elektrische en elektronische afval te recyclen. Het initiatief is ontwikkeld door het WEEE Forum, een internationale vereniging voor elektrische en elektronische afvalinzamelings- en terugwinningssystemen, samen met meer dan 100 van zijn leden en externe belanghebbenden.
 

Meer over
Lees ook
Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten.1

‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

‘TIA TR-60 is standaard voor duurzaam beheer van IT-infrastructuren’

De Telecommunications Industry Association (TIA) heeft de TR-60 gepubliceerd. Dat vertelt David Cuthbertson. Hij is lid van de commissie die infrastructure life cycle management voor de TIA behandelt. Dat werk heeft geleid tot de nieuwe TR-60 standaard die is gericht op het duurzaam beheren van IT-infrastructuren.