De stroomhonger van datacenters: heeft Amsterdam gelijk?

power-pylon-3954871_640

Dat Amsterdam niet langer bereid is de stroomhonger van datacenters te faciliteren is bekend. Volgens het stadsbestuur dwarsboomt de vraag naar stroom van dit soort bedrijven de vraag van huishoudens en andere bedrijven. Daarom mag de sector niet meer uitbreiden op het grondgebied, althans dat is het voorstel waar de gemeenteraad later deze maand over zal stemmen.

Het voorgestelde Amsterdamse beleid is onderbouwd met een hoop documenten, waaronder prognoses van het stroomverbruik. In het vorige artikel staat de link naar al die stukken. Na het lezen van die achtergrond informatie lijkt de aanpassing van het beleid logisch.

Maar het roep natuurlijk ook de vraag op, of Amsterdam als enige in Nederland met deze problematiek te maken heeft. Is dit een variant op het bekende Gallische dorpje dat de Romeinen trotseert of is het een gekunsteld vergroot probleem?

Om die vraag te beantwoorden kan worden gekeken naar de meest recente cijfers van Tennet. Deze organisatie is aan de slag gegaan met data over de stroomvraag van datacenters. Het meldt dat de sector door heel Nederland heen het afgelopen jaar 2,0 GW heeft gecontracteerd. Een jaar eerder was dat nog 1,2 GW.

Een stijging van 60% in een jaar tijd, logisch dat ze bij Tennet alle prognoses en modellen tegen het licht hebben gehouden. Zo groot is de toename in zo'n korte periode nog niet geweest. Bij deze cijfers moet worden opgemerkt, en Tennet doet dat uiteraard ook meermaals, dat “gecontracteerd” niet hetzelfde is als “afgenomen”. Dit cijfer kan beschouwd worden als deel van het wensenlijstje van de datacentersector dat dan eerst moet zorgen dat er gebouwen en machines zijn waarin die extra stroom nodig is. Tennet merkt verder op dat de 2,0 GW geen constante afname betreft, maar een piek.

Om enig gevoel te krijgen voor de betekenis van de claim van de sector 0,8 GW meer te kunnen gebruiken is online gekeken naar een vergelijking. Essent stelt dat 1 GW gelijk is aan wat 1 miljoen huishoudens verbruiken. Dit is een versimpelde weergave omdat GW en KwH niet zomaar op een lijn te stellen zijn. Maar de vergelijking is evenmin complete onzin.

Als Tennet zou hebben geschreven dat de stroomhonger van datacenters in een jaar is toegenomen met het verbruik van 800.000 woningen dan levert dat vette koppen in alle kranten op. De vergelijking is niet gemaakt. Dat maakt voor iedereen in Amsterdam die zich bezighoudt met het dossier datacenters verder weinig uit. Ze zullen deze cijfers zien als een bevestiging voor het nieuwe beleid.

Lees ook
Juniper bouwt verder aan leiderschap in datacenternetwerken met AI-innovaties

Juniper bouwt verder aan leiderschap in datacenternetwerken met AI-innovaties

Juniper is een gevestigde naam in het leveren van innovatieve datacenternetwerkoplossingen. Zo benoemde Gartner ons dit jaar tot Leader in zijn Magic Quadrant voor Datacenter Switching en in het bijbehorende Critical Capabilities-rapport bekleedden we plek #1 in Enterprise Data Center Buildout

BT lanceert internationale divisie gericht op cloud en AI

BT lanceert internationale divisie gericht op cloud en AI

Telecomgigant BT heeft een nieuwe internationale business unit opgericht die zich gaat richten op het bedienen van buitenlandse cloud- en AI-klanten. Deze nieuwe divisie, genaamd BT International, zal opereren als een aparte entiteit binnen de BT Group en zal zich specifiek richten op het aanbieden van producten en platforms

Duitse techfirma’s samen in race voor AI-datacenter

Duitse techfirma’s samen in race voor AI-datacenter

Een consortium van Duitse bedrijven, waaronder Deutsche Telekom, SAP, Ionos en de Schwarz Group (de moedermaatschappij van supermarktketen Lidl), heeft plannen bekend gemaakt om Europese financiering te verkrijgen voor de bouw van een groot AI-datacenter in Duitsland. Dit initiatief maakt deel uit van een groter EU-plan