DDI start 2015 voorzichtig positief

DDI jan 2015

Het afgelopen jaar was een absoluut topjaar voor datacenters in Nederland. Vooral multi-tenant datacenters zijn sterk gegroeid, mede dankzij de consolidatie die in veel single-tenant datacenters heeft plaatsgevonden. In januari laat de Index zien dat de markt positief, maar ook nog wat afwachtend is naar wat het komende jaar gaat brengen.

De DDI viert deze maand zijn eerste verjaardag. Dat betekent dat we nu ook jaren met elkaar kunnen gaan vergelijken en seizoenspatronen van conjunctuurpatronen beter kunnen gaan onderscheiden. Wat het seizoenspatroon betreft, kunnen we vaststellen dat ook in de datacenterwereld de activiteiten een hoogtepunten bereiken in het vierde kwartaal en dat vervolgens voorzichtig het nieuwe jaar wordt binnengegaan. De datacenteractiviteit van de afgelopen drie maanden was behoorlijk hoog, met een DDI die een score van 64 laat zien. Maar als we vooruitkijken, zien we de DDI een puntje dalen voor de komende drie maanden en zelfs drie punten als we vragen om 12 maanden vooruit te blikken.

De verschuivingen vinden redelijk gelijkmatig verdeeld plaats als we naar de onderliggende factoren kijken. Het optimisme voor het aantal meters en vermogen neemt iets af voor zowel de komende 3 maanden als de komende 12 maanden. Voor het investeringsniveau wijkt het patroon wat af: voor de komende 3 maanden is het stabiel, maar voor de komende 12 maanden gaat de Index 4 punten omlaag ten opzichte van de vorige meting. Daar hoeven we ons niet direct zorgen om te maken, omdat men daarmee wel net een puntje positiever is dan in januari een jaar geleden.

Tabel: Dutch Datacenter Index, januari 2015

  Okt -Dec Jan – Mar Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 58 52 55
Vermogen 68 61 64
Investeringen 66 61 64
Totaal 65 59 62

Vooruitblik

Als we het seizoenseffect uitschakelen door naar de jaar-op-jaar-groei te kijken, heeft 2015 de potentie om het topjaar 2014 te benaderen en zelfs te overtreffen. De trends in de markt wijzen daar dan ook sterk op. Nederlandse bedrijven gaan door met het consolideren van single tenant datacenters, zetten steeds meer in op twinning, waarbij multi-tenant datacenters een grote rol spelen. Er zijn ook volop bouw- en uitbreidingsplannen van vaak zeer grote single-tenant datacenters uit de dotcom-wereld. En intussen neemt vraag en aanbod uit de cloud sterk toe, waarbij zelfs nieuwe grote kansen zich beginnen te ontwikkelen door de opkomst van het Internet der Dingen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Januari - November 2014

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research