<


DCW Expertsessie - Is de arbeidsmarkt voor datacenters overspannen?

DCW-Expertsessie-Arbeidsmarkt  

Over die vraag ging een expertsessie die DatacenterWorks onlangs organiseerde. Peter Vermeulen van Pb7 Research deed tijdens deze online sessie verslag van een onderzoek dat hij heeft gedaan naar de arbeidsmarkt. Daarbij heeft hij gekeken naar zowel het aanbod aan mensen als de vraag naar functies.

 

Pieken in de vraag

Hoewel de datacentersector in absolute aantallen geen grote werkgever is, neemt de vraag naar mensen wel degelijk toe. Daarbij zijn duidelijk pieken te zien als het gaat om specifieke functies en rollen. Dat momenteel niet aan die vraag voldaan kan worden, is in de ogen van Vermeulen duidelijk. Dat leidt natuurlijk tot opwaartse druk op de salarissen, al lijkt het er vooralsnog op dat de werkgevers zich niet - zeg maar - gek laten maken. Veel eerder lijkt men het te zoeken in het aantrekkelijk(er) maken van het werk, onder andere door technisch uitdagend werk aan te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van digital twins die als digitale kopie van een faciliteit of een zaal een belangrijke, maar vooral ook interessante rol kunnen spelen voor datacenter professionals.

Geen massale adoptie

Ook Bastiaan Janssen van opleidingsinstituut Vijfhart en Godfried Teunissen van DC People merken dat de arbeidsmarkt in beweging is. Teunissen herkent de trend naar digital twins duidelijk, al ziet hij nog geen massale adoptie in de datacentersector. Althans, niet als het om de infrastructuurkant van een faciliteit gaat. Aan de IT-kant van datacenters ziet hij deze trend al wel vaker langs komen.

 

Taken en functies

Een onderwerp dat al eens eerder aan de orde is gekomen en wellicht kan helpen om de spanningen in de arbeidsmarkt wat te verminderen is meer duidelijkheid over taken, rollen en functies binnen het datacenter. Dat is nu niet formeel gestandaardiseerd, waardoor onduidelijkheid kan ontstaat bij het werven van personeel. Als werkgevers duidelijk(er) kunnen aangeven welke vaardigheden en kwaliteiten zij in nieuwe medewerkers zoeken, dan weten solliciterende professionals beter wat zij van een functie kunnen verwachten. De kans op een mismatch neemt daardoor natuurlijk flink af.

 

Een dergelijk overzicht bestaat internationaal al geruime tijd, maar het gebruik daarvan lijkt nog niet gemeengoed te zijn. Dit document - het zogeheten ‘Datacenter Competency Framework’ -  

kunt u hier vinden (met dank aan Vijfhart).

 

Bekijk de expertsessie

Wilt u de expertsessie nog eens rustig bekijken? Dat kan hier.

 

Expertsessie over koeling

Op 18 november organiseert DatacenterWorks een nieuwe expertsessie. Die handelt ditmaal over koeling. Niet alleen koeling op zaal in een datacenter, maar we gaan zeker ook kijken naar koeling in edge-faciliteiten. Aanmelden kan hier

Meer over
Lees ook
Veel interactie tijdens de Expertsessie DatacenterWorks over koeling in het datacenter

Veel interactie tijdens de Expertsessie DatacenterWorks over koeling in het datacenter

Op 18 november vond de 5e DCW Expertsessie van dit jaar plaats. Deze editie stond geheel in het teken van koeling in het datacenter. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek naar de koeling in datacenters besprak moderator Robbert Hoeffnagel de diverse invalshoeken van de deelnemende sponsors.

DatacenterWorks Expertsessie  Arbeidsmarkt

DatacenterWorks Expertsessie Arbeidsmarkt

DatacenterWorks organiseert op dinsdag 26 oktober van 13.00 tot 14.00 uur een expertsessie die het antwoord moet geven op de vraag: Hoe lossen we het tekort aan goed gekwalificeerd personeel in de datacenterwereld op?

Expertsessie over Digital Twins brengt belangrijke trend in kaart

Expertsessie over Digital Twins brengt belangrijke trend in kaart

Donderdag 17 juni 2021 organiseerde DatacenterWorks een expertsessie over misschien wel de meest intrigerende nieuwe trend van dit moment: digital twins. Met andere woorden: een softwaremodel dat een 1-op-1 kopie is van een fysieke datacenterfaciliteit.