Datacenters spelen ook in de ruimte een hoofdrol
Red Hat en ruimtevaartbedrijf Axiom Space gaan samenwerken aan de Data Center Unit-1 (AxDCU-1) van Axiom Space. Deze uniut is gepland om in de lente van 2025 naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) te worden gelanceerd. De AxDCU-1 zal gebaseerd zijn op Red Hat Device Edge en zal gebruikt worden om tests uit te voeren op het ruimtestation en de eerste mogelijkheden van een Orbital Data Center (ODC) te demonstreren.
Het prototype zal toepassingen testen op het gebied van cloud computing, kunstmatige intelligentie en machine learning (AI/ML), data fuson en cyberbeveiliging in de ruimte.
Red Hat Device Edge is gebaseerd op het door Red Hat geleide open source community-project MicroShift, een Kubernetes-distributie afgeleid van de edge-mogelijkheden van Red Hat OpenShift, samen met Red Hat Enterprise Linux en Red Hat Ansible Automation Platform. Deze technologie maakt het mogelijk voor Axiom Space om hybride cloud-toepassingen en cloud-native workloads in de ruimte te hosten.
De ODC's van Axiom Space zijn ontworpen, zo schrijft het bedrijf op zijn website, om de vertragingen die traditioneel gepaard gaan met orbitale dataverwerking en -analyse te verminderen. Door gebruik te maken van cloudopslag en een edge-verwerkingsinfrastructuur in het ISS, probeert Axiom Space ODC's data dichter bij de bron, zoals ruimtevaartuigen of satellieten, te verwerken, waardoor de behoefte aan met de aarde verbonden datacenters wordt omzeild. Deze architectuur vermindert volgens het bedrijf de afhankelijkheid van kostbare, trage of onregelmatige netwerkverbindingen, waardoor snellere en veiligere besluitvorming in de ruimte mogelijk wordt.
Het doel van de samenwerking met Red Hat is om Axiom Space en haar partners toegang te geven tot real-time verwerkingsmogelijkheden zols die ook in datacenter op aarde beschikbaar zijn maar dan ind e ruimte. Hierdoor hoopot men een grotere betrouwbaarheid en meer ecurity te kunnen met uitgebreidere mogelijkheden voor lokale dataverwerking. Use cases voor ODC's zijn onder meer het ondersteunen van aardeobservatiesatellieten met in-space en low(er) latency dataopslag en -verwerking, AI/ML-training in de ruimte, multi-factor authenticatie en intrusion detection en respons, lokale analyses van de fysieke omstandigheden in de ruimte evenals backup en disaster recovery.
Meer over
Lees ook
Europees bedrijf haalt bijna half miljard op voor nieuwe datacenters
Goed nieuws voor iedereen die in de geopolitieke strijd die momenteel plaats vindt wellicht somber is geworden over de toekomst van de Europese datacenterindustrie. Het Zweedse EcoDataCenter heeft bij investeerders een bedrag 450 miljoen euro opgehaald voor het verder uitbouwen van groene datacenters.
Regering India brengt ook het stroomverbruik datacenters in kaart
De regering van India heeft opdracht gegeven het stroomverbruik van datacenters te onderzoeken. Met een grootschalige oefening van ministeries en stakeholders wil het duidelijk krijgen wat de huidige situatie is en waar knelpunten te verwachten zijn.
Nieuwe 400G backbone verbindt Den Haag en Amsterdam
De nieuwe 400G backbone is het resultaat van een samenwerking tussen Netrouting en AFIBER, die hun krachten hebben gebundeld om glasvezelverbindingen te ontwikkelen tussen DFDC in Den Haag en de datacenters van Nikhef en Equinix in Amsterdam. Deze verbindingen worden ondersteund door de geavanceerde Dark Fiber infrastructuur van AFIBER en het mode1