Datacenters op nieuwe plekken – de lokale pers volgt de ontwikkelingen
Nederland heeft een duidelijke voorsprong als het gaat om de aandacht van de pers voor datacenters. Al voor de affaire Zeewolde was zichtbaar dat de regionale en landelijke pers het verschijnsel voor zich en de lezers ontdekt hadden. Die ontwikkeling is nu ook duidelijk buiten de landsgrenzen zichtbaar.
Nog even terug naar de Nederlandse pers. Die heeft jaren lang de Eemshaven, waar echt een heel groot datacenter staat, negeert. Pas toen de hyperscalers opschoven richting de randstad – lees Agriport en de Haarlemmermeerpolder – was er aandacht. Die aandacht is gevoed door de belangen van de direct omwonenden. In de twee gebieden zijn dat er duidelijk meer dan rond de Eemshaven.
Waar dat allemaal toe heeft geleid hebben we gemerkt bij Zeewolde. Toen bleken lokale belanghebbenden en de lokale pers heel goed in staat het onderwerp boven aan de agenda te zetten en te houden. De nationale pers en politiek zagen het en deden mee. Het resultaat is bekend, in Zeewolde is er geen spade de grond in gegaan voor een hyperscale datacenter. Elders in het land is die kans verkleind omdat de landelijke politiek is gekomen met regels.
Wat in Nederland gebeurde trok internationaal de aandacht van meer dan de tech pers. Reguliere krantentitels ontdekten als het ware het onderwerp en zagen dat ook in hun verzorgingsgebied datacenters stonden en gebouwd werden. Een plus Een is Twee, de aandacht van de pers in heel veel Europese landen voor het onderwerp datacenters was geboren.
In Ierland heeft dat heel snel geleid tot politieke druk de komst van nieuwe gebouwen af te remmen. In andere landen, en dan met name de secundaire markten, leek er aanvankelijk weinig aan de hand te zijn. Inmiddels blijkt dat beeld te kunnen worden bijgesteld. Oostenrijk is daar een recent voorbeeld van. Daar heeft Microscoft – gelijk aan de situatie in België – plannen voor een eigen cloud-landen-zone gelanceerd. De nationale pers heeft daar eerst een paar regel aan gewijd in het katern “economie”. Nu zien we dat die bouwplannen ook kritische aandacht krijgen onder het kopje “duurzaamheid”.
De kwaliteit van de artikelen die verschijnen als in een secundaire markt een cloud datacenter wordt aangekondigd hebben een ding gemeen. Na het eerste artikel waar de bouw en directe werkgelegenheid centraal staat verandert de toonzetting. Datacenters worden direct gelinkt aan verbruik van grote hoeveelheden stroom, water en grond. Heel vaak wordt daarbij gelinkt naar de Nederlandse situatie.
Wat de lezers van die artikelen echter niet weten is dat in de oorspronkelijke berichten over de footprint van onze Nederlandse hyperscalers wel wat rekenfouten staan. Die fouten worden letterlijk overgenomen om de lezers in Oostenrijk en elders te “informeren” over de impact van cloud datacenters. Als er al sprake is van onrust in Europa over de impact van grote datacenters, dan is dat deels het gevolg van iets dat in Nederland is begonnen.
Meer over
Lees ook
IT-afdeling herstelt datacenter na brand in slechts 16 uur tijd
Brand in een datacenter kan tot veel downtime leiden. Het herstellen van een dergelijke ramp hoeft echter geen dagen in beslag te nemen. Dit bewijzen medewerkers van de Amerikaanse staat Iowa. Het datacenter was na 16 uur alweer beschikbaar. Robert Von Wolffradt, de Chief Information Officer (CIO) voor de Amerikaanse staat Iowa, beschrijft op Gove1
HARTING Ha-VIS Dashboard vereenvoudigt het beheer van complexe Ethernet-netwerken
Complexe Ethernet-netwerken zijn tegenwoordig de standaard. Ethernet-componenten zijn weliswaar vaak intelligent, maar desondanks is het niet eenvoudig het gehele netwerk te monitoren en onderhouden. Dit aangezien het overzicht over het gehele netwerk vaak ontbreekt. Het HARTING Ha-VIS Dashboard biedt uitkomst. De Ha-VIS Dashboard-software is ontw1
The Green Grid lanceert nieuw raamwerk voor energieproductiviteit
The Green Grid heeft een raamwerk ontworpen om de 'energieproductiviteit' van een datacenter in kaart te brengen. De Data Center Energy Productivity (DCeP) maakt inzichtelijk hoeveel 'zinvol werk' een datacenter heeft kunnen verrichten met een specifieke hoeveelheid energie. De nieuwe maatstaf maakt het mogelijk de efficiëntie waarmee datacenters1