Datacenters krijgen in UK status kritieke nationale infrastructuur

london-mert-toker-AUC0bev5F1M-unsplash

De Britse overheid heeft datacenters officieel aangewezen als onderdeel van de nationale kritieke  infrastructuur. Dit betekent dat datacenters voortaan dezelfde status krijgen als essentiële diensten zoals water- en energievoorzieningen. Deze maatregel biedt operators meer ondersteuning bij het herstellen van kritieke incidenten en is bedoeld als versterking van de Britse digitale infrastructuur.

Volgens het Department for Science, Innovation and Technology (DSIT) zal de nieuwe KNI-status ervoor zorgen dat de gegevens die in Britse datacenters worden opgeslagen en verwerkt, minder kwetsbaar zijn voor storingen, cyberaanvallen en extreme weersomstandigheden. Deze bescherming is bedoeld om het vertrouwen te vergroten dat de UK een veilige plek is voor datacenters, terwijl het land werkt aan de uitbreiding van zijn digitale infrastructuur.

Het DSIT schat dat de sector al een jaarlijkse omzet van ongeveer 4,6 miljard pond genereert. De extra bescherming door de nieuwe status zal naar verwachting het bedrijfsvertrouwen vergroten, wat investeringen in Britse datacenters moet stimuleren. Dit werd onderstreept door de aankondiging van Amazon Web Services (AWS), dat plannen heeft om de komende vijf jaar 8 miljard pond te investeren in datacenters in de UK.

Peter Kyle, de Britse minister van Technologie, benadrukte het belang van datacenters voor de digitale economie. "Datacenters zijn de motoren van het moderne leven. Ze drijven de digitale economie aan en houden onze persoonlijke informatie veilig.” Hij voegde eraan toe dat de toevoeging van datacenters aan het KNI-regime de samenwerking met de overheid zal verbeteren bij het aanpakken van cybercriminaliteit en onverwachte gebeurtenissen.

In navolging van deze aankondiging zal de overheid een speciaal team oprichten om de data-infrastructuur te bewaken. Dit team zal toegang krijgen tot veiligheidsinstanties zoals het National Cyber Security Centre en zal kunnen samenwerken met de hulpdiensten in geval van een groot incident. Dit is van groot belang na eerdere wereldwijde cyberincidenten, zoals het CrowdStrike-incident, dat IT-diensten wereldwijd trof.

Lees ook
Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor het hergebruik van restwarmte van datacenters. Hoewel de praktijk in ons land soms als ingewikkeld wordt beschouwd, laten recente ontwikkelingen in Duitsland zien dat dit in werkelijkheid wel degelijk mogelijk is.

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Volgens de Amsterdamse zender AT5 is een project voor de levering van restwarmte door een datacenter afgeblazen. Niet voor de eerste keer blijkt het in de hoofdstad gewoon onmogelijk tot een fatsoenlijke businesscase te komen.

NorthC haalt bakzeil bij geschilbeslechting ACM over GTV

NorthC haalt bakzeil bij geschilbeslechting ACM over GTV

NorthC exploiteert datacenters, waarvan bij het gros voorheen NL-DC op de gevel stond en daarvoor nog KPN-datacenters. Een van die gebouwen staat in Almere en dat is de aanleiding voor een geschil met netbeheerder Liander. ACM is gevraagd om geschilbeslechting en dat heeft geleid tot een weinig verrassend, maar wel interessant, besluit.