'Datacenters gaan tussen nu en 2025 grote veranderingen door'

servers

Datacenters gaan de komende jaren grote veranderingen door. Data Center Infrastructure Management (DCIM) gaat een cruciale rol spelen in datacenters, terwijl ook de wijze waarop datacenters worden aangedreven totaal gaat veranderen. Dit voorspelt Emerson Network Power in het rapport 'Data Center 2025: Exploring the Possibilities'.

Emerson Network Power baseert zijn voorspellingen voor de komende jaren op onderzoek onder ruim 800 datacenterprofessionals uit de gehele wereld. De experts verwachten dat datacenters in de toekomst zullen worden aangedreven door een mix van allerlei duurzame energiebronnen.

Zonne-energie

Zonne-energie zal hierbij een leidende rol spelen. Het aandeel van zonne-energie in het aandrijven van datacenters is in 2025 naar verwachting net zo groot als het gecombineerde aandeel van energie afkomstig uit atoomcentrales, aardgas en windmolens. Grootschalige datacenters zullen in toenemende mate worden aangedreven door energie die door de datacentereigenaren zelf wordt opgewekt.

De rol van DCIM in datacenters wordt de komende jaren een stuk prominenter. 29 procent van de datacenterprofessionals verwacht hierdoor beter inzicht te krijgen in alle systemen en lagen binnen het datacenter. 43 procent verwacht daarnaast dat datacenters zichzelf gaan herstellen na problemen en zichzelf zullen optimaliseren. In totaal verwacht 72 procent van de datacenterprofessionals dat in 2025 binnen hun datacenter gebruik wordt gemaakt van DCIM. Dit is aanzienlijk hoger dat andere huidige schattingen van DCIM-adoptie in de toekomst.

Efficiëntere prestaties

Doordat DCIM steeds meer zal worden ingezet krijgen datacenterprofessionals dus steeds meer inzicht in datacenters. Naar verwachting zal dit leiden tot een efficiëntere algemene prestaties binnen datacenters. 72 procent van de datacenterprofessionals verwacht dat de utilisatie van resources in 2025 minimaal 60 procent bedraagt. De gemiddelde utilisatie komt in 2025 naar verwachting op 70 procent uit. Op dit moment ligt de utilisatie gemiddeld op 6 tot 12 procent. Indien best practices worden gehanteerd kan de utilisatie momenteel worden verhoogd naar 30 tot 50 procent. Hier is dus nog flinke wist te halen.

Het rapport Data Center 2025: Exploring the Posibilities is hier te vinden.

 
Lees ook
Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.