Datacenters dreigen Duitsland te verlaten vanwege milieubeleid

datacenter

Eind 2022 is gewezen op plannen van de Duitse regering alle serverruimtes en datacenters eisen op te leggen vanwege het aangescherpte milieubeleid. De sector is daar niet blij mee en vorige week heeft Bitkom zelfs laten weten dat datacenters Duitsland zullen verlaten. Een onverstandig dreigement is dat zeker.

Verplichting restwarmte

De plannen van Berlijn zijn al langer bekend. Bedoeling is dat gebouwen die veel warmte produceren deze restwarmte verplicht moeten gaan afstaan aan panden in de omgeving. Chemiefabrieken net zo als datacenters en zo zijn er nog talloze bedrijven en sectoren. Voor datacenters geldt dat de regering ook kijkt naar serverruimtes, want de definitie is in Duitsland wat anders.

De petrochemische sector heeft met het vraagstuk al heel lang ervaring, net als bijvoorbeeld de hoogovens en staalbedrijven. Elk van hen heeft veel warmte nodig en produceert dat ook. De omvang van de bedrijven en daardoor de hoeveelheid restwarmte is ook dusdanig dat “export” naar woonwijken of gebouwen betrekkelijk makkelijk te realiseren is. Een rol speelt ook dat de meeste bedrijven al decennia op dezelfde plek zitten en dus de infra voor restwarmte al lang hebben liggen.

Datacenters en serverruimtes vielen voorheen buiten de scope van de overheid, maar sinds de laatste 5-10 jaar is dat langzaam veranderd. Nog voor de Russische inval in Oekraïne was duidelijk dat ook dit type gebouwen en deze sector iets nuttigs met de restwarmte moesten doen.

Positieve aandacht

Aanvankelijk was er van de kant van de commerciële datacenters zo te zien positieve aandacht voor het onderwerp. Elke technisch vraagstuk kan immers op belangstelling rekenen. Toen doordrong dat vergunningen op termijn alleen maar verstrekt zouden worden als de CO2 footprint naar beneden zou gaan leek daar een goede match te zijn: een oplossing voor het restwarmte vraagstuk waar gemeentes mee worstelen in ruil voor een vergunning voor exploitatie of nieuwbouw.

Bovenstaande was in zowel Nederland als Duitsland zichtbaar. In Duitsland is men van overheidswege echter gaan versnellen. Eerst was er de dreiging op lokaal niveau van een bouwstop in en rond Frankfurt. Die is nu opgeheven, maar bedrijven worden wel verplicht de restwarmte af te staan om voor vergunningen  in aanmerking te komen.

Dreigement

Berlijn kwam vervolgens met vergelijkbare plannen voor het hele land en daar is nu de ophef over. Bitkom, een van de brancheorganisaties, wil duidelijk niets van die plannen weten. Men heeft nu schriftelijk laten weten dat de regeringsplannen reden kan zijn voor datacenters (niet de serverruimtes) het land te verlaten. In het buitenland zouden de regels veel soepeler zijn en nog wat argumenten.

Dit is natuurlijk een volkomen belachelijk dreigement. Datacenters die verhuizen omdat ze niet aan milieubeleid willen voldoen, dat wekt geen sympathie en is zelfs dodelijk voor het imago van de sector. Tegelijk is het ook een schot voor open doel. Er zijn in Duitsland de nodige kleinere datacenters die al lang serieus werk maken van “groen” en ook bereid zijn rond restwarmte meters te maken in plaats van maar te blijven praten om uitstel te bewerken. Ongetwijfeld staan er ook partijen te trappelen van ongeduld om deze markt te betreden.

De actie van Bitkom om nog een reden niet zo slim. Berlijn is bezig met regels die over enige jaren ook elders in de EU moeten gaan gelden. Dus verhuizen levert alleen een korte termijn voordeel.

 

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO)

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.