Datacenter wil in Dublin restwarmte beschikbaar maken voor openbare infrastructuur

dublin

Hoewel de business case voor het hergebruik van restwarmte van datacenters lang niet altijd gemakkelijk is rond te krijgen, zien we - ook in andere landen - toch met enige regelmaat projecten opgezet worden. Zo ook in Dublin, Ierland, waar een datacenter samen met het lokale energieagentschap onderzoek doet naar de vraag of restwarmte van datacenters kan worden gebruikt als een van de bronnen voor het verwarmen van een ziekenhuis, de universiteit en wellicht ook een zwembad.

Het project maakt deel uit van een programma van het datacenter om energie-efficiëntie te stimuleren in zijn eigen activiteiten, evenals voor de communities waarin het actief is. Het bedrijf heeft beloofd om tegen 2030 wereldwijd – en dus ook in Ierland – klimaatneutraal te zijn. Dit probeert het concern onder meer te bereiken door innovatieve projecten en initiatieven – zoals stadsverwarming – die de circulaire economie ondersteunen.

Het nu gestarte project onderzoekt nieuwe manieren om restwarmte van datacenters te hergebruiken voor de openbare infrastructuur in de wijk Blanchardstown in Dublin. In samenwerking met Codema, het energieagentschap van Dublin, zal een haalbaarheidsstudie onderzoeken hoe restwarmte van de datacenters kan worden gebruikt ter ondersteuning van belangrijke faciliteiten in de lokale gemeenschap, waaronder dus een ziekenhuis, universiteit en plaatselijk watersportcentrum.

Interessant is dat beiden partijen baat hebben bij de samenwerking. Deze studie naar restwarmtegegebruik is namelijk een van de initiatieven van Codema om de CO2-uitstoot van de stad Dublin te verminderen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de1

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. Dat is gunstig nieuws voor datacenters die hun restwarmte willen gebruiken voor samenwerking met warmtebedrijven.