Datacenter wil in Dublin restwarmte beschikbaar maken voor openbare infrastructuur

dublin

Hoewel de business case voor het hergebruik van restwarmte van datacenters lang niet altijd gemakkelijk is rond te krijgen, zien we - ook in andere landen - toch met enige regelmaat projecten opgezet worden. Zo ook in Dublin, Ierland, waar een datacenter samen met het lokale energieagentschap onderzoek doet naar de vraag of restwarmte van datacenters kan worden gebruikt als een van de bronnen voor het verwarmen van een ziekenhuis, de universiteit en wellicht ook een zwembad.

Het project maakt deel uit van een programma van het datacenter om energie-efficiëntie te stimuleren in zijn eigen activiteiten, evenals voor de communities waarin het actief is. Het bedrijf heeft beloofd om tegen 2030 wereldwijd – en dus ook in Ierland – klimaatneutraal te zijn. Dit probeert het concern onder meer te bereiken door innovatieve projecten en initiatieven – zoals stadsverwarming – die de circulaire economie ondersteunen.

Het nu gestarte project onderzoekt nieuwe manieren om restwarmte van datacenters te hergebruiken voor de openbare infrastructuur in de wijk Blanchardstown in Dublin. In samenwerking met Codema, het energieagentschap van Dublin, zal een haalbaarheidsstudie onderzoeken hoe restwarmte van de datacenters kan worden gebruikt ter ondersteuning van belangrijke faciliteiten in de lokale gemeenschap, waaronder dus een ziekenhuis, universiteit en plaatselijk watersportcentrum.

Interessant is dat beiden partijen baat hebben bij de samenwerking. Deze studie naar restwarmtegegebruik is namelijk een van de initiatieven van Codema om de CO2-uitstoot van de stad Dublin te verminderen.

Meer over
Lees ook
Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte Het op grote schaal hergebruiken van restwarmte uit datacenters wordt eindelijk realiteit. Meerdere datacenterbedrijven kondigden hier recent hun plannen voor aan. “Maar bij de uitvoering komt heel veel kijken”, weet Koenraad Zirkzee, Director Operations bij Interxion. Wat maakt warmte-uitwisseling...

Klimaat neutraal datacenter zonder diesel noodstroom voor regio Frankfurt aangekondigd

Klimaat neutraal datacenter zonder diesel noodstroom voor regio Frankfurt aangekondigd

Ten westen van Frankfurt aan de Ingelheimer Aue komt een nieuw datacenter. Het terrein daarvoor is van de uitbater van energiecentrales. Deze locatie was bedoeld voor een grote kolencentrale. Protest van omwonenden en het uitblijven van vergunningen hebben de bouw daarvan onmogelijk gemaakt. Na +10 jaar braak gelegen te hebben is er een nieuwe bestemming...