Datacenter naming & shaming door de politie?
De politie heeft vrijdag medegedeeld bij een datacenter servers in beslag te hebben genomen. Dat de politie datacenters bezoekt is iets dat vaker voorkomt. Wat voorheen niet gebeurde is dat redelijk duidelijk is gemaakt om welk datacenter het gaat. Is dit niet een vorm van naming & shaming?
Begin vorige week maakte de Britse regering bekend dat een aantal bedrijven en Russische staatsburgers op internationale sanctielijsten waren gezet. ITchannelPRO heeft uitgelegd dat het hierbij onder andere gaat om een bulletproof hostingprovider. Die faciliteert cybercriminelen die zich hebben toegelegd ransomware. Ook andere cybercriminaliteit is via die provider mogelijk gemaakt.
Opvallend aan die melding was dat geen personen waren aangehouden en er werd gezwegen over de fysiek infrastructuur. ITchannelPRO wees niet alleen daarop, maar ook op het feit dat deze provider formeel niet meer aanwezig was in Nederland, maar nog wel een groot aantal IP adressen ergens in Nederland gebruikte. Dat was niet logisch.
Adres datacenter
Met de melding van de politie een dag later is dat probleem opgelost, want 127 servers zijn bij een datacenter in beslag genomen. Het aantal servers is minder opmerkelijk aan het bericht dan de details. De eerste zin van het persbericht luidt letterlijk: “Het Cybercrimeteam van de politie Amsterdam heeft […] een bulletproof hoster ontmanteld aan de Paul van Vlissingenstraat in Amsterdam.“
Het persbericht en de foto’s zijn op tientallen websites verschenen. Internet vergeet niet, dus tot het einde der dagen levert een online zoekopdracht op [datacenter , Paul van Vlissingenstraat] als een van de resultaten deze inval op.
Voorheen werd nooit de straatnaam van het datacenter genoemd in politiemeldingen. Dus is hier sprake van een trendbreuk, is dit een vorm van naming & shaming?
Niet uniek
Helemaal uniek is dit expliciete benoemen van een datacenter van waaruit illegale activiteiten zijn ontplooid overigens niet. Enkele jaren terug is het bericht van een inval in een datacenter in Den Helder ook de wereld rondgegaan. Daarbij werd weliswaar niet het adres genoemd, maar omdat er in die gemeente maar een datacenter is, is de impact gelijk. Van die actie zijn overigens foto’s gemaakt waarbij de gevel en de naam zichtbaar zijn. Wat dat betreft zijn de foto’s uit Amsterdam van een stapel in beslag genomen servers minder pijnlijk.
Of het delen van dit soort details nu toeval is op opzet, voor de exploitant van een datacenter kan het reden zijn kritischer naar zijn klanten te kijken.
Meer over
Lees ook
Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’
Op LinkedIn is een discussie gaande over de vraag of Europese datacenters wel klaar zijn voor het draaien van zware AI-workloads. Die discussie wordt verder gevoed door een recent rapport waarin helder wordt gesteld: ‘The European data centre market is not ready for AI customers’.
Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters
Het aantal technologiereuzen dat zijn plannen voor AI-datacenters aanpast, stijgt naar twee. Volgens rapporten van de banken Wells Fargo en TD Cowen heeft Amazon de onderhandelingen over sommige deals rond AI-datacenter, voornamelijk in Europa, stilgelegd.
Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035
Het is de categorie nieuws waarmee Amsterdam tot ver buiten de landsgrenzen de pers zal halen. In en rond de hoofdstad zal er tot 2035 geen ruimte op het elektriciteitsnet voor datacenters worden vrijgemaakt. Dat is het voorstel van wethouder Pels waarover de gemeenteraad volgende maand vergadert.