Data over energieopwekking op structurele wijze beschikbaar

energieopwek

Voor de datacenterindustrie wordt het steeds belangrijker om goed op de hoogte te zijn van de hoeveelheden energie die via verschillende bronnen en technieken worden opgewekt. Als het om hernieuwbare energiebronnen gaat, is de website Energieopwek een goed startpunt.

De website is een initiatief van het Nationaal Klimaat Platform. De site ging live in 2016. Aanleiding was toen het Energieakkoord uit 2013. Op Energieopwek is te zien hoe het staat met de opwekking van hernieuwbare energie, een belangrijke pijler van dit Energieakkoord. Een van de doelen is om in 2023 16% duurzame energie op te wekken in Nederland.

In 2019 ging het Energieakkoord op in het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook hier speelde de groei van hernieuwbare energie, naast reductie van CO2-emissies, een belangrijke rol. Zo moet in 2030 70% van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Energieopwek.nl  is daarom toentertijd onderdeel geworden van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

De site biedt duidelijke informatie in de vorm van een dagteller. Daarbij maakt men gebruik van tal van bronnen. Samen met partners zoals Entrance en NetAnders is bovendien een model ontwikkeld dat de duurzame energieopwekking tot op 10 minuten nauwkeurig kan weergeven. Voor datacenters die op structurele wijze dit soort gegevens in een dashboard of andere applicatie willen opnemen, is een API beschikbaar. Een API is een Application Programming Interface en maakt het mogelijk dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Deze API is beschikbaar via NetAnders.

Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Joint-venture Digital Realty en Blackstone investeert 7 miljard in hyperscale datacenters

Joint-venture Digital Realty en Blackstone investeert 7 miljard in hyperscale datacenters

Digital Realty en investeringsmaatschappij Blackstone hebben een gezamenlijke onderneming aangekondigd die vier hyperscale datacentercampussen in drie metropolen verspreid over Europa en Noord-Amerika gaat opzetten. De ontwikkeling vertegenwoordigt een totale investering van ongeveer 7 miljard dollar en is gericht op het leveren van ongeveer 500 m1

Fransen kopen datacenterfirma Verne Global

Fransen kopen datacenterfirma Verne Global

Het Franse private equity bedrijf Ardian heeft de datacenteronderneming Verne Global overgenomen van Digital 9 Infrastructure (D9). Deze overname is een belangrijke stap in de evolutie van Verne Global, dat sinds 2021 in handen was van D9, nadat het voor 231 miljoen Britse pond was gekocht.