<


Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

mainova-lp-webhouse-700

 

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de directe omgeving van het cultuurcentrum in de wijk Seckbach.

 

Mainova Webhouse noemt het project een ‘showcase met innovatieve energietechnologie’. Met dit project, dat medio 2024 van start gaat, zullen bestaande bedrijfsgebouwen in Frankfurt voor het eerst uitsluitend worden verwarmd met restwarmte van een datacenter, aldus Oliver Schiebel, algemeen directeur van Mainova-WebHouse, bij de officiële presentatie van de samenwerking.

 

Twee speciaal daarvoor ontworpen hoge temperatuur warmtepompen in het datacenter brengen de restwarmte op een aanvoertemperatuur van maximaal 75 graden Celsius. Door de restwarmte te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden - zowel voor het datacenter zelf als voor aangrenzende gebouwen - wordt op lange termijn energie bespaard. Tegelijkertijd vermindert de warmteafvoer het energieverbruik voor het koelen van het datacenter. Dit bespaart in totaal ongeveer 35 ton CO2 per jaar, heeft het datacenter berekend.

 

Het nieuwe datacenter wordt in 2024 gebouwd. Tegelijkertijd wordt een tracé van 110 meter lang aangelegd en wordt de ombouw van de warmtevoorziening op het terrein van Batschkapp uitgevoerd. Het evenementengebouw Batschkapp en het kantoorgebouw van het cultuurcentrum van Frankfurt worden ieder voorzien van een eigen gasketel met 240 kilowatt (kW) en 120 kW vermogen voor verwarming en warm water. In totaal ligt de gemiddelde jaarlijkse warmtebehoefte voor beide afnemers rond de 300 MWh. De gasverwarming van het kantoorgebouw wordt als onderdeel van de verbouwing gedemonteerd en via een verbindingsleiding hydraulisch aangesloten op de Batschkapp. Bij storingen en onderhoudswerkzaamheden in geval van calamiteit kunnen beide panden als backup van warmte worden voorzien via de bestaande gasketel van het evenementengebouw.

 

 

 

Meer over
Lees ook
Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in...

Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.

Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Hoewel Uptime Institute de eerste is om toe te geven dat cijfers die datacenters verschaffen over storingen en outages met enige reserve moeten worden bekijken, durft de organisatie het toch aan om vast te stellen dat het aantal incidenten in datacenters de afgelopen jaren is afgenomen.