CoolIT Systems introduceert warmtewisselaar voor HPC datacenters

CoolIT Systems lanceert de CHx80 warmtewisselaarmodule. De unit is gericht op High Performance Computing (HPC) datacenters en koelt met behulp van warm water. De module is geschikt voor een warmtelast van 80kW+ en kan tot 120 servers koelen.

De CHx80 neemt 4U aan rackruimte in beslag en maakt gebruik van waterkoeling. De koeling voldoet aan ASHRAE klassen W3 - W5, en koelt met warm water van 2°C tot 45°C de processoren en andere componenten die warmte genereren.

Geen extra koeling nodig

Indien de CHx80 wordt geïmplementeerd zijn geen extra koelinstallaties nodig in het datacenter. CoolIT Systems stelt dat het energierekening voor de koeling en ventilatoren in een datacenter fors kan worden verlaagd. Het is ook mogelijk warmte te hergebruiken om aangrenzende gebouwen te verwarmen.

De CHx80 is voorzien van een gecentraliseerd pompsysteem en een beheersysteem waarmee in totaal 15 sensoren kunnen worden beheerd. Dit beheersysteem kan worden aangestuurd via een 4,3” LCD-scherm of via onder andere Modbus en SNMP. De CHx80 kan in verschillende modi opereren. Datacenterbeheerders kunnen deze modi naar wens aanpassen om deze te optimaliseren voor hun datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling

In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomverbruik...

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities

Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.

AI gaat helpen koeling te verbeteren

AI gaat helpen koeling te verbeteren

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij...