CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit explosief

090716_datacenter

Het dataverkeer wereldwijd groeit op jaarbasis met meer dan 50%. Nederland ontwikkelt zich tegelijkertijd tot één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs ter wereld. Dit leidt er echter wel toe dat ook de CO2-uitstoot van de online sector in Nederland gigantisch groeit.

Dit meldt Hivos, dat de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland heeft onderzocht. “Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciele datacenters.

100% duurzame stroom

Van de 28 onderzochte datacenters gebruikte 4 100% duurzame stroom. Één bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers”, zegt Kragten.

CO2-uitstoot door internethits

Hivos kijkt ook naar verschillende internethits en berekent hoeveel CO2 dataverkeer dat door deze hits wordt gegenereerd oplevert. Vorig jaar berekende Hivos dat het Gangnam style filmpje leidde tot 250.000 tot CO2-uitstoot. Ook dit jaar zijn er weer internethits die bijdragen aan klimaatverandering. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED award winnaar Enzo Knol. Zijn Vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken. Ook StukTV is op internet een grote hit.

Hivos roept Nederlandse datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dit is volgens de organisatie de enige manier waarop de niet te stuitten opmars van internet kan doorzetten zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

Dossiers
Meer over
Lees ook
NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1