<


CO2-uitstoot van Nederlandse datacenters groeit explosief

090716_datacenter

Het dataverkeer wereldwijd groeit op jaarbasis met meer dan 50%. Nederland ontwikkelt zich tegelijkertijd tot één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs ter wereld. Dit leidt er echter wel toe dat ook de CO2-uitstoot van de online sector in Nederland gigantisch groeit.

Dit meldt Hivos, dat de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland heeft onderzocht. “Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciele datacenters.

100% duurzame stroom

Van de 28 onderzochte datacenters gebruikte 4 100% duurzame stroom. Één bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers”, zegt Kragten.

CO2-uitstoot door internethits

Hivos kijkt ook naar verschillende internethits en berekent hoeveel CO2 dataverkeer dat door deze hits wordt gegenereerd oplevert. Vorig jaar berekende Hivos dat het Gangnam style filmpje leidde tot 250.000 tot CO2-uitstoot. Ook dit jaar zijn er weer internethits die bijdragen aan klimaatverandering. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED award winnaar Enzo Knol. Zijn Vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken. Ook StukTV is op internet een grote hit.

Hivos roept Nederlandse datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dit is volgens de organisatie de enige manier waarop de niet te stuitten opmars van internet kan doorzetten zonder bij te dragen aan klimaatverandering.

Dossiers
Lees ook
Impressie IT Infra & Telecom Infra 2022

Impressie IT Infra & Telecom Infra 2022

1931 congrescentrum 's-Hertogenbosch stond donderdag 1 december in het teken van IT Infra & Telecom Infra 2022. Dit jaar waren voor het eerste de twee events gecombineerd. Een goede stap, de twee hebben namelijk steeds meer met elkaar te maken. 5G en Edge zijn daar voorbeelden van, maar er zijn nog veel meer cases te noemen die duidelijk maken dat deze...

Eljes Infrastructurele Projecten benoemd tot Panduit Gold Partner

Eljes Infrastructurele Projecten benoemd tot Panduit Gold Partner

Panduit, leverancier van oplossingen voor netwerkinfrastructuren, heeft Eljes Infrastructurele Projecten BV benoemd tot Gold Partner binnen het wereldwijde Panduit ONESM-programma. Voor beide bedrijven is deze partnerstatus de logische voortzetting en versterking van een langetermijnsamenwerking, om met complete oplossingen voor datacenters en bedrijfsnetwerken...

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022 - In het 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch