Clustered Systems brengt honderden CPU’s onder in één rack dankzij waterkoeling

De warmte die CPU’s genereren moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. De efficiëntie waarmee dit gebeurt is dan ook bepalend voor het maximaal aantal CPU’s dat in een rack kan worden ondergebracht. Clustered Systems is er samen met Aquila Systems in geslaagd met behulp van waterkoeling honderden CPU’s onder te brengen in één enkel rack.

Clustered Systems en Aquila Systems zetten in het Aquarius koelsysteem waterkoeling in om warmte op efficiënte wijze af te voeren.  Hierbij worden roestvrijstalen platen tussen servers geplaatst, waarna tussen deze platen water wordt gepompt om de warmte van de servers op te vangen. Dit maakt het mogelijk efficiënt te koelen, waardoor een groot aantal CPU’s in een rack kunnen worden ondergebracht. Hughes stelt dat het systeem vooral interessant is voor High Performance Computing of colocatiefaciliteiten die op korte termijn capaciteit willen uitbreiden.

In een interview met DatacenterDynamics legt Phil Hughes, medeoprichter en CEO van Clustered Systems, uit hoe het systeem in zijn werk gaat. Bekijk het interview hier.

Aquarius van Aquila Systems en Clustered Systems (bron: Aquila Systems)

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte servers....