Climaveneta voorziet Russische datacenter van vrije koeling

In het Russische Yaroslavl heeft in december een nieuw datacenter haar deuren geopend. Het datacenter maakt voor 8 maanden per jaar gebruik van vrije koeling. In de overige maanden wordt gebruik gemaakt van condensorloze koelsystemen.

Het gaat om een datacenter van 30.000 vierkante meter op een stuk grond van 7 hectare. De locatie is door het Uptime Institute geclassificeerd als een Tier 3 datacenter. Het datacenter is door het Italiaanse Climaveneta voorzien van koeling. Hierbij is gekozen voor een systeem op basis van vrije koeling.

climaveneta-yaroslavl3

Vrije koeling

Door het ontwerp van het datacenter wordt wind automatisch het datacenter ingeblazen, waarna deze in speciale mixkamers wordt opgevangen. Vanuit deze kamers wordt de koude lucht naar het belangrijkste luchtkanaal geleid om de apparatuur in het datacenter te koelen. De opgewarmde lucht wordt vervolgens weer in de buitenlucht uitgeblazen.

Yaroslavl kent relatief milde zomers. Het datacenter kan hierdoor gedurende 8 maanden per jaar gebruik maken van vrije koeling. Voor de overige 4 maanden is een secundair koelsysteem geïmplementeerd op basis van drie FOCS-ME 9604 condensorloze chillers van Climaveneta. Deze treden automatisch in werking indien de buitentemperatuur te hoog oploopt.

climaveneta-yaroslavl2
Dossiers
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.