Circle B eerste Europese OCP Service Provider van Open Compute

OCP-logo

De Open Compute Foundation heeft Circle B uit Amsterdam aangesteld als  eerste Europese OCP Solution Provider. Solution providers vormen een bijzondere groep bedrijven binnen het Open Compute-ecosysteem. Zij ontwikkelen, testen, leveren en ondersteunen kant-en-klare systemen en omgevingen op basis van OCP-ontwerpen. Volgens recent gepubliceerd marktonderzoek van IHS Markit bedroegen de inkomsten uit OCP-apparatuur 1,2 miljard dollar in 2017. Voor de komende jaren voorspellen de onderzoekers een gemiddelde groei van de Europese markt van 70% per jaar.

Open Compute Foundation is in 2011 opgericht door Facebook, Intel en Rackspace. Het doel van de organisatie is om open source-principes toe te passen op hardware die bedoeld is voor gebruik in datacenters en telecommunicatiefaciliteiten. OCP-leden kunnen hun eigen hardware-ontwerpen publiceren via Open Compute. Andere deelnemers mogen deze ontwerpen gebruiken voor het bouwen en op de markt brengen van hun eigen producten. Maar ze kunnen deze ontwerpen ook verder ontwikkelen. Op deze manier hoopt OCP te komen tot snellere innovatie op het gebied van IT-hardware.

Hyperscalers

Veel van de ontwerpen die via OCP beschikbaar worden gesteld, zijn afkomstig van zogenaamde hyperscale-bedrijven zoals Facebook en Microsoft. Ze hebben zeer grote datacenters gebouwd die vele honderdduizenden servers gebruiken. De eigen ontwikkeling van hardware biedt deze bedrijven grote technische en financiële voordelen. Denk aan een lager energieverbruik per individuele server. Of een drastisch vereenvoudigd systeembeheer, waarbij één beheerder een factor 100 of 1000 meer servers kan beheren dan in een klassiek ontworpen datacenter.

10 of 20 rekken

Hoewel we in Europa geen datacenters hebben met een schaal in de buurt van Facebook of Google, kunnen ook veel Europese bedrijven en overheidsinstellingen aanzienlijke voordelen behalen door gebruik te maken van op OCP gebaseerde apparatuur. Denk aan telecomaanbieders, banken en andere organisaties. De omvang van het datacenter is daarbij niet zo belangrijk. "In serverruimtes waar 10 of 20 racks worden geïnstalleerd, biedt OCP al interessante financiële voordelen", zegt Menno Kortekaas, Chief Technology Officer van Circle B. "Werken met OCP-hardware is ook voor Europese bedrijven en overheidsorganisaties zeer aantrekkelijk.

Technische kennis

Er is echter relatief veel technische kennis voor nodig om met OCP-designs te gaan werken. Zelfs als een hardwarefabrikant al een product heeft gemaakt op basis van zo'n ontwerp. Kortekaas: "Een ontwerp van bijvoorbeeld Facebook voor - zeg - een open source-switch is natuurlijk opgezet met een eigen netwerkinfrastructuur in het achterhoofd. Om zo'n ontwerp in het datacenter van een Europese bank of telco te kunnen toepassen, is meer nodig dan alleen een hardwareproduct. Vaak is er extra werk nodig om bijvoorbeeld de firmware te veranderen. Of er is geen webinterface voor de beheersoftware, simpelweg omdat Facebook zo'n beheerinterface niet nodig heeft. Zakelijke organisaties stellen in hun inkoopvoorwaarden vaak dat ze alleen kant-en-klare producten kopen. Het is daarom belangrijk dat een OCP Solution Provider helpt om het product volledig geschikt te maken voor gebruik in het datacenter van zo'n bedrijf."

Geen R&D of DevOps

"Een Solution Provider zorgt er voor dat ook datacenters, telco's en IT-afdelingen die niet over een eigen R&D- of DevOps-afdeling beschikken, kunnen profiteren van de voordelen die OCP-ontwerpen te bieden hebben", zegt John Laban, de Europese vertegenwoordiger van Open Compute. "Een OCP-leverancier zoals Circle B heeft de technische kennis om ervoor te zorgen dat een OCP-ontwerp of een product gebaseerd op een OCP-design probleemloos integreert in de IT-infrastructuur van een bedrijf.”

Europese strategie

Het OCP Solution Provider-programma maakt deel uit van een veel bredere strategie van de Open Compute Foundation in Europa. "Europa is een zeer belangrijke markt voor OCP in termen van datacenters en telecomaanbieders," zei Steve Helvie, Vice President Channel Development van OCP. "Daarom steken we hier in Europa veel tijd en energie in de ontwikkeling van het OCP-ecosysteem. We werken nauw samen met bedrijven als Circle B, die grote IT-organisaties kunnen ondersteunen bij het verkennen van de kansen die OCP biedt. We streven ook naar een brede en gevarieerde groep partners in Europa die kunnen helpen met bijvoorbeeld het opleiden van medewerkers of het bieden van ondersteuning."

 
Meer over
Lees ook
Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Datacenterbedrijf Global Switch heeft de OCP Ready-status bereikt voor hun datacenter Amsterdam East. Deze erkenning plaatst Amsterdam East in een nog altijd vrij selecte groep groep van slechts acht colocatie-datacenters in de EMEA-regio die OCP Ready zijn.

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

Het Open Compute Project (OCP) is de afgelopen jaren fors gegroeid. De organisatie telt inmiddels honderden uiteenlopende organisaties, evenals duizenden individuen met verschillende industriële achtergronden en specialisaties als lid. Naar aanleiding van feedback uit diezelfde community heeft OCP besloten een nieuw lidmaatschapsstructuur op te ze1

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project (OCP) heeft bekend gemaakt dat een eerste groep van startups lid is geworden van de open source hardware-organisatie.