Ciena, HyperLight en McGill University realiseren 3.2Tb/s, 448Gb/s per-lane IMDD transmissie over 2 kilometer

HanoverHQ_LRG

Ciena, HyperLight Corporation en McGill University hebben een belangrijke mijlpaal bereikt met de eerste 3.2Tb/s (8×448Gb/s) O-band IMDD-transmissie over een afstand van 2 kilometer. Deze prestatie toont aan hoe de datadoorvoer tussen twee datacenters kan worden verdubbeld met behulp van bestaande glasvezelinfrastructuur. 

Dit resultaat werd bereikt met zowel 8-WDM als DR8-configuraties, waarbij Ciena's 224 GBaud DAC werd gebruikt om het 448Gb/s PAM4-signaal te genereren en HyperLight's 140 GHz thin-film lithium niobate (TFLN)-modulators om het optische signaal te verzenden. Het experiment werd uitgevoerd aan McGill University, met hun transmissiesysteem en bijbehorende digitale signal processing-software. 

De behoefte aan hogere transmissiesnelheden krijgt momenteel een sterke impuls door de opkomst van AI-datacenters, die schaalbare netwerken vereisen die gebruikmaken van high-speed optica met een lager energieverbruik. De demonstratie van de drie partners laat zien hoe het ontwerp van transceivers kan worden verbeterd met behulp van nieuwe CMOS-processen en geïntegreerde fotonica om het energieverbruik en de complexiteit te verminderen. 

De demonstratie leverde zeer goede linkprestaties op voor een aantal snelheidsklasse voor intra-datacenternetwerken: 

  • 2 km CWDM (FR8)
  • 2 km parallelle glasvezel (DR8+)
  • 500 m parallelle glasvezel (DR8)

McGill University voerde het experiment uit, inclusief de zend- en ontvangst-DSP, het programmeren van de DAC om een 448Gb/s PAM-signaal te genereren, en het verwerken van ontvangen gegevens bij de ontvanger. Een 3nm CMOS-gebaseerde 224 GBaud DAC van Ciena genereerde het 448Gb/s PAM4/PAM8-signaal. Referentiemodulators van HyperLight werden gebruikt voor de FR8-demonstratie. Een 113 GHz UXR real-time oscilloscoop van Keysight digitaliseerde de ontvangen elektrische gegevens, bemonsterd op 256 GSamples per seconde met 10 bits ADC.

Meer over
Lees ook
Impressie FCA en Di4 Open Access Workshop

Impressie FCA en Di4 Open Access Workshop

Als de workshop van FCA en Di4 op 24 maart iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel de andere manier waarop de spelers in Duitsland tegen de FttX-markt aankijken dan de partijen in Oostenrijk, Zweden en natuurlijk Nederland. De manier waarop elk land omgaat met open access illustreert dit goed.

Innovatie zorgt voor snelle connectiviteit in Wallonië

Innovatie zorgt voor snelle connectiviteit in Wallonië

Het Belgische Unifiber is gespecialiseerd in het ontwikkelen en levering van glasvezelnetwerken. In samenwerking met lokale overheden en partners werkt Unifiber aan de verbetering van glasvezeltoegang, met name in gebieden met beperkte digitale connectiviteit. Onlangs vierde Unifiber haar derde verjaardag en de mijlpaal van één miljoen uitgerolde1

NLconnect ondertekent COP29 Declaration on Green Digital Action

NLconnect ondertekent COP29 Declaration on Green Digital Action

NLconnect, de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie, heeft de COP29 Declaration on Green Digital Action ondertekend. Met deze ondertekening versterkt NLconnect haar toewijding aan het bevorderen van duurzame en inclusieve initiatieven binnen de telecomsector en de bredere digitale economie