Cellnex rondt de integratie 3.150 T-Mobile sites in Nederland af

Cellnex Techtenna500500

Cellnex en Deutsche Telekom hebben een overeenkomst gesloten waarbij Cellnex Netherlands de 3.150 telecommunicatietorens en -sites van T-Mobile Infra BV in Nederland zal integreren. Na groen licht van de Nederlandse mededingingsautoriteit zal Cellnex nu in totaal 4.314 sites in Nederland exploiteren,  waardoor het een belangrijke onafhankelijke telecominfrastructuurexploitant in Nederland wordt.

Cellnex en T-Mobile Netherlands BV hebben ook een langetermijn-leveringscontract van 15 jaar ondertekend, dat automatisch kan worden verlengd voor periodes van 10 jaar. De overeenkomst omvat ook de uitrol van 180 nieuwe sites.

Het DIV-fonds

Deutsche Telekom brengt de activa van T-Mobile Infra BV (3.150 locaties) met een hypotheek van € 250 miljoen in bij Cellnex Nederland via het nieuw opgerichte DIV-fonds ("Digital Infrastructure Vehicle II SCSp"). Dit fonds zal een belang van 38% in Cellnex Netherlands aanhouden..

Als onderdeel van de transactie heeft Cellnex € 200 miljoen toegezegd aan het fonds (DIV), naast een kapitaaltoezegging van ongeveer € 400 miljoen door Deutsche Telekom in de vorm van een inbreng van activa. Het fonds, dat onafhankelijk wordt beheerd, zal naar verwachting zoeken naar passende investeringen in Europese digitale infrastructuuractiva zoals glasvezel, torens en datacenters.

De investering in Cellnex Nederland is gericht op het creëren van waarde door groei als gevolg van de invoering van 5G en door het realiseren van synergieën als gevolg van de fusie.Tenslotte hebben Cellnex en DIV hebben een zogenoemde dealflow-overeenkomst getekend waarbij Cellnex en DIV kunnen samenwerken aan toekomstige transacties in de Europese torensector.

Cellnex in Nederland

De aanwezigheid van Cellnex in Nederland dateert van 2016, toen het de eerste overnames van Protelindo en Shere (725 opstelpunten) afrondde. In 2017 nam Cellnex Alticom over (30 zeer hoge telecom- & datatorens met 'edge datacenters'), waarna de Cellnex Nederland-organisatie haar portfolio van opstelpunten verder heeft uitgebreid tot het huidige totaal van 4.314 telecommunicatiesites en -torens, inclusief geplande roll-outs.

 

Lees ook
DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.