CBRE: ‘vraag naar Europese colocatie bereikt recordniveau’

server-90389

De Europese colocatiemarkt voegde in de eerste helft van 2018 95MW capaciteit toe, en er zou voor het einde van het jaar nog eens 82MW kunnen worden toegevoegd, aldus onderzoek van  vastgoedspecialist CBRE.

Het nieuws zal niemand verbazen: sinds enkele jaren is de datacentermarkt in Europa exponentieel gegroeid, gevoed door de grote cloudproviders die het merendeel van alle nieuwe capaciteit voor zich opeisen.

In de eerste helft van het jaar stroomden beleggers opnieuw naar de hubs van datacenters in Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs, die de prijzen omlaag dreven voor ontwikkelaars die graag nieuwe faciliteiten wilden bouwen.

Talloze acquisities - waaronder die van Data4 door Axa Investment en Evoswitch door Iron Mountain - evenals hernieuwde investeringen in het nu in meerderheid Chinese Global Switch, zijn een veelbetekenend teken van beleggersvertrouwen.

De take-up op de vier markten bedroeg 51 MW, waarvan 30 MW in Londen en Frankfurt. 87MW aan capaciteit werd op het hele continent verhuurd, wat volgens CBRE de vorige records overtreft. De organisatie verwacht dat $ 1,3 miljard aan CapEx nodig zal zijn om alle projecten in ontwikkeling in 2018 te realiseren.

Bron: DatacenterDynamics

Meer over
Lees ook
BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

Om een beter zicht te krijgen op Belgische spelers binnen het werkgebied van de datacenters en de aanbieders van digitale inhoud, voerde het BIPT een studie uit die de commerciële ontwikkelingen op de markt analyseert en de diensten die er aangeboden worden inventariseert. Daarnaast werd ook gekeken hoe er wordt omgegaan met veiligheid en duurzaam1

Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5.000 banen op

Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5.000 banen op

De datacentersector wordt een steeds belangrijkere bron van werk. Digitaal werk en onderwijs is vaker de standaard, waardoor de vraag naar datacenterdiensten en -personeel gestaag groeit. Scholen zetten meer in op deze trend, wat leidt tot versnelling van onderwijsinnovatie. Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA), Workrate en Inter1

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Maar liefst 96 procent van de Chief Financial Officers (CFO’s) van de 250 grootste Nederlandse bedrijven noemt duurzaamheid (ESG - Environmental, Social, Governance) een belangrijk vraagstuk voor hun organisatie. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van Transformation Forums onder de 250 grootste bedrijven1