BT, Microsoft en Nextel treden toe tot Telecom Infra Project

Afrimax, Airtel, BT, Dish, Etisalat, Microsoft, Millicom, Nextel, Reliance Jio, TIM en Zain treden toe tot het Telecom Infra Project (TIP). Dit project is opgezet door Facebook en heeft als doel telecomnetwerkinfrastructuur te innoveren. Hiervoor wordt een model gehanteerd dat veel weg heeft van het Open Compute Project (OCP).

telecom-infra-project Binnen het OCP werkt Facebook al langer samen met andere bedrijven om innovatie in datacenterhardware te versnellen. Dit concept past het bedrijf in het Telecom Infra Project toe op telecominfrastructuur. Leden als Facebook, Intel en Nokia hebben een initiële reeks referentieontwerpen beschikbaar gesteld. Andere leden zoals Deutsche Telekom en SK Telecom kunnen helpen deze modellen verder te definiëren en technologie van het project die aansluit op hun behoeften implementeren. Het Telecom Infra Project heeft ruim 450 leden.

Caroline Chan

Daarnaast kondigt het Telecom Infra Project aan dat Caroline Chan, vice president en algemeen directeur van de 5G Infrastructure Division van Intel, toetreedt tot de Raad van Bestuur van het project. Chan neemt de positie over van Lynn Comp, directeur Market Development Organization bij Intel.

Het TIP Ecosystem Acceleration Center programma wordt uitgebreid. Deze centra helpen wereldwijde operators activiteiten onderling te coördineren en helpt Facebook de uitrol van infrastructuuroplossingen van getalenteerde startups te versnellen. BT lanceert later dit jaar nieuwe centra in de Britse hoofdstad Londen en het Adastral Park. In november kondigde het project al de eerste centra in het Koreaanse Seoul aan, die zijn opgezet met steun van SK Telecom en Facebook.

170 miljoen dollar voor startups

Daarnaast kondigt het Telecom Infra Project aan dat Atlantic Bridge, Capital Enterprise, Downing Ventures, Entrepreneur First, Episode 1 Ventures, IP Group plc, Oxford Sciences Innovation en Touchstone Innovations in totaal 170 miljoen dollar investeren in startups die zich richten op telecominfrastructuur. Telecom Infra Project hoopt dat deze investering zal leiden tot nieuwe innovatieve infrastructuuroplossingen.

Ook gaat het Telecom Infra Project een samenwerking aan met de People and Process projectgroep die is opgezet door acht telecomoperators en drie consultancybureau’s wereldwijd. Deze projectgroep deelt best practices en case studies die helpen culturele veranderingen te versnellen, talentontwikkeling te versterken en incentives voor werknemers te verbeteren.

4G LTE/LTE-Advanced base station hardware- en softwareplatform

Het Telecom Infra Project maakt daarnaast bekend dat Cavium en de OpenCellular projectgroep werken aan een 4G LTE/LTE-Advanced base station hardware- en softwareplatform. Cavium ondersteunt het ontwerp van hardware voor single sector LTE 2T2R MIMO (64/128 gebruikers).

Keysight krijgt wordt medebestuursvoorzitter van een subgroep binnen de OpenCellular projectgroep gericht op testautomatisering. Keysight gaat open source code beschikbaar stellen die testen en metingen van OpenCellular hardware mogelijk maken. Dit heeft als doel de productie en omarming hiervan te standaardiseren.

OpenCellular

SK Telecom en een reeks andere partijen stellen daarnaast API’s beschikbaar voor een ongebundelde 4G RAN hardware en software stack. Dit is volgens het Telecom Infra Project een belangrijke stap in het faciliteren van multi-vendor interoperabiliteit en het creëren van een open RAN architectuur.

Facebook heeft op de TIP Summit Voyager aangekondigd, de eerste whitebox transponder en routing oplossing gericht op de telecomindustrie. Het ontwerp hiervan is beschikbaar gesteld aan de TIP community. Telia werkt samen met Facebook en TIP om Voyager uit te rollen en te testen in zijn glasvezelnetwerk. De eerste testen worden uitgevoerd over een 1.000 kilometer lang productienetwerk in Europa. Orange heeft daarnaast aangekondigd samen met Facebook en de TIP Open Optical Pack Transport projectgroep Voyager te gaan evalueren.

Greenfield Telecom Networks projectgroep

Tot slot kondigt de Greenfield Telecom Networks projectgroep aan een Application Enablement subgroep te creëren in samenwerking met Axiata en WSO2.Telco. Deze subgroep richt zich op de ontwikkeling van een Open Source API managementlaag die de samenwerking tussen netwerkoperators en ontwikkelaars moet verbeteren om een coherentere gebruikservaring te bieden aan eindgebruikers.

Lees ook
BASE vernieuwt datacenter in Gent

BASE vernieuwt datacenter in Gent

De Belgische telecomprovider BASE vernieuwt zijn datacenter in Gent. Met de uitbreiding wil het bedrijf de groeiende vraag van klanten naar mobiele data opvangen. Het vernieuwde datacenter krijgt een vermogen van 2 MW, wat gelijk staat aan ongeveer 225 woningen. De totale oppervlakte wordt uitgebreid tot 740 m², verdeeld over twee dataruimtes. De1

Datacenterproblemen bezorgen Ierse telecomgebruikers verbindingsproblemen

Datacenterproblemen bezorgen Ierse telecomgebruikers verbindingsproblemen

Datacenterproblemen hebben in Ierland tot flinke problemen geleid. Pakweg anderhalf miljoen klanten van de Ierse telecomprovider Three hebben maandag 6 april geen toegang gehad tot het 2G- of 3G-netwerk door technische problemen in een datacenter van de provider. Een woordvoerder van Three legt tegenover The Irish Independent dat het probleem is o1

Singaporees telecombedrijf bouwt nieuw datacenter in Almere

Singaporees telecombedrijf bouwt nieuw datacenter in Almere

Het Singaporese telecombedrijf Keppel Telecommunications & Transportation laat een nieuw datacenter bouwen in Almere. Het bedrijf heeft een koopcontract getekend met investeerder Reggeborgh en aannemer VolkerWesells voor de bouw van het Almere Data Centre 2. Dit meldt het ANP. Het nieuwe datacenter krijgt een oppervlakte van ruim 5000 vierkant1