Atos en HDF Energy ontwikkelen eerste datacenter op groene waterstof

atos400300

Atos en HDF Energy slaan de handen ineen met als doel een volledige end-to-end oplossing te ontwikkelen om datacenters te voorzien van groene waterstof die uit hernieuwbare energie is gewonnen. Zij lanceren voor het eerst een oplossing voor datacenters die veel energie verbruiken en geven invulling aan hun ambitie in 2023 het eerste datacenter te introduceren dat volledig op groene waterstof draait.

Atos biedt een volledige end-to-end groene datacenter-oplossing door de ontwikkeling van hardware, software en integratiediensten die het mogelijk maken de elektriciteit te exploiteren die door groene waterstof wordt geproduceerd, zodat dit kan worden gebruikt in datacenters. HDF Energy zal de energiecentrale van energie voorzien in de vorm van voorspelbare hoeveelheden elektriciteit met behulp van high-powered fuel cells. Deze cellen worden van elektriciteit voorzien door groene waterstof die voortkomt uit de conversie van elektriciteit opgewekt met zonne- of windenergie.

Een grote technologische uitdaging

De enorme energieconsumptie van datacenters is een belangrijk vraagstuk, waardoor de ontwikkeling van nieuwe energiemodellen aan belang wint. De oplossing van Atos en HDF stelt datacenter en cloud operators in staat in te spelen op wettelijke beperkingen die door lokale autoriteiten kunnen worden opgelegd. Tegelijkertijd biedt het een betrouwbare oplossing aan klanten, die zich volledig op hun kernactiviteiten kunnen blijven concentreren. Datacenters hebben een aanzienlijke energiebehoefte, zijn 24/7 operationeel en kunnen zich geen enkele verstoring in de energievoorziening veroorloven. De aanpak van Atos en HDF gaat een stap verder dan de toepassing van energiebronnen als zonne- en windenergie, omdat deze een variabele productie hebben en onvoorspelbaar zijn.

De oplossing van Atos bestaat uit een softwarelaag om de energiebehoefte van een datacenter te voorspellen en de energiebron (groene waterstof) hierop aan te passen. Dit complexe proces is niet alleen gebaseerd op de activiteiten en de omvang van datacenters, maar houdt ook rekening met externe data over weersomstandigheden, zoals weersvoorspellingen. Hieraan voegt Atos de expertise van HDF toe, dat als producent van supercomputers in Europa aan de basis heeft gestaan van baanbrekende innovaties die de energieconsumptie van systemen sterk beperken1. Op basis van haar expertise op het gebied van hoogwaardige waterstoftechnologieën heeft HDF een nieuw type energiecentrale ontwikkeld die uiterst stabiel, niet vervuilend en zeer concurrerend is in vergelijking met generatoren die op fossiele brandstoffen draaien. De beperkingen die door overheden aan de energieconsumptie van datacenters worden gesteld, zijn geïncorporeerd in het ontwerp van Renewstable. Dit stelt HDF in staat het hoogste serviceniveau te bieden aan afnemers.

“We zetten voortdurend in op de ontwikkeling van oplossingen om onze CO2-voetafdruk en die van klanten tot een minimum te beperken. De oplossing die wij met HDF hebben ontwikkeld, maakt voor het eerst een datacenter mogelijk dat volledig op groene waterstof draait. Dit komt tegemoet aan de behoeften van operators, de markt en lokale overheden”, vertelt Arnaud Bertrand, SVP, Head of Strategy & Innovation Big Data & Security van Atos.

 “We zijn erg blij dat we met Atos het fundament leggen voor het eerste groene datacenter. HDF is een pionier op het gebied van groene waterstof en het is cruciaal om aan te tonen dat oplossingen waarbij waterstof wordt omgezet in elektriciteit zeer geschikt zijn voor klanten die behoefte hebben aan een betrouwbare energievoorziening”, zegt Damien Havard, CEO van HDF. “Digitalisering resulteert in een steeds grotere energieconsumptie en dit vertegenwoordigt wereldwijd een interessante markt voor ons. Ons partnership met Atos biedt de eerste duurzame infrastructuur voor deze belangrijke groeimarkt.”

Het initiatief markeert een belangrijke mijlpaal in het programma ‘Net Zero 2028’ van Atos dat is gericht op CO2-reductie. In 2020 heeft Atos de CO2-uitstoot van haar datacenters in een stroomversnelling gebracht. Dit heeft geresulteerd in een substantiële toename van de energy efficiency en een daling van de energieconsumptie van datacenters met 15 procent in vergelijking met 2019. Op dit moment worden Atos’ datacenters voor 55 procent van energie voorzien uit emissievrije en hernieuwbare energiebronnen (ten opzichte van 32 procent in 2019). Sinds 2014 biedt Atos CO2-neutrale hosting services aan klanten. Daarnaast heeft zij het Climate Neutral Datacenter Pact ondertekend, samen met 35 andere bedrijven en organisaties in Europa, waarmee de IT-sector een bijdrage wil leveren aan de Europese Green Deal.

1. Een voorbeeld is de gepatenteerde oplossing Direct Liquid Cooling (DLC), die de energieconsumptie in supercomputers reduceert door het gebruik van heet water tot 40°C, en het aanbod op het gebied van Smart Energy Management, onderdeel van het HPC software-portfolio, dat wordt ingezet om energieverbruik te beheren en prestaties te verbeteren om te waarborgen dat HPC-systemen van klanten zo efficiënt mogelijk en met een minimale CO2-voetafdruk kunnen opereren.

 

Meer over
Lees ook
Europa wil datacenters in de ruimte

Europa wil datacenters in de ruimte

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty’ (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economis1

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads1

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.