Asperitas brengt activiteiten rond restwarmte onder in nieuwe business unit

asperitas-aic24

Asperitas, het bedrijf achter de Immersed Computing koeltechnologie brengt alle lopende en nieuwe projecten op het gebied van circulaire energie onder in een nieuwe business unit: Asperitas Energy Innovation (AsperitasEI). De afdeling richt zich op de ontwikkeling van projecten rondom het hergebruik van restwarmte uit datacenters. Deze projecten worden door Asperitas uitgevoerd in samenwerking met klanten en partners als energiebedrijven, publieke organisaties en cleantech startups.

Het Haarlemse Asperitas lanceerde in 2017 Immersed Computing, een oplossing waarbij servers worden ondergedompeld in olie om warmte af te voeren. Dit systeem wordt gekoeld met behulp van water, dat hierdoor opwarmt tot een temperatuur van maximaal 65 graden Celsius. Het bedrijf stelt dat hierdoor minimaal 98% van de IT energie kan worden hergebruikt in de vorm van warm water. Daarnaast meldt Asperitas dat Immersed Computing de energievoetafdruk van datacenters met 50% kan verlagen.

Miljoen huishoudens verwarmen

Uit cijfers van de Dutch Datacenter Association blijkt dat er in Nederland voldoende restwarmte van datacenters beschikbaar is om een miljoen huishoudens te verwarmen. Daarnaast kan restwarmte ook worden gebruikt door industriebedrijven. Ondanks dit potentieel wordt de restwarmte van datacenters op dit moment nog vaak behandeld als een afvalstroom die niet bruikbaar is. Dit aangezien luchtgekoelde datacenters laagwaardige warmte uitstoten in een vorm die lastig te transporteren is, wat het hergebruik van restwarmte bemoeilijkt. Immersed Computing van Asperitas vereenvoudigt het hergebruik van restwarmte door warmte af te geven aan water, dat hoge temperaturen kan bereiken en eenvoudiger te transporteren is.

AsperitasEI gaat zich richten op samenwerkingen met klanten en partners van het bedrijf om scenario’s voor het hergebruik van restwarmte te ontwikkelen en realiseren. Het bedrijf werkt hiervoor al samen met verschillende energieleveranciers waaronder Nuon en publieke organisaties. De activiteiten van AsperitasEI vallen onder de verantwoordelijkheid van Maikel Bouricius, lid van het management team als Marketing Manager. Bouricius werkte eerder voor Green IT Amsterdam en werkte daar aan verschillende datacenter- en energieprojecten.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam heeft er nog een probleem bij en volgens de lokale pers zal nu nog meer naar datacenters gekeken gaan worden. Die belangstelling heeft niets te maken met het gebrek aan stroom of ruimte. Amsterdam heeft enorme behoefte aan restwarmte om het warmtenet te kunnen realiseren.