Aquila Systems en Clustered Systems lanceren met warm water gekoelde server

Aquila Systems en Clustered Systems lanceren een nieuw server die is voorzien van warm water koeling. Het systeem combineert een hoge vermogensdichtheid met efficiënte koeling. De server is specifiek gericht op hyperscale datacenters die gebruik maken van Open Compute ontwerpen.

Dit meldt Datacenter Frontier. De nieuwe server - de Aquarius Server - is geschikt voor rackontwerpen van het Open Compute Project (OCP), een organisatie die de ontwerpen van datacentercomponenten zoals servers en racks deelt met andere bedrijven. Het ontwerp van Aquila Systems en Clustered Systems maakt het mogelijk per rack workloads van 50 kW tot 60 kW te ondersteunen.

Andere vormen van vloeistof koeling

Aquila Systems en Clustered Systems zijn niet de enige partijen die zich richten op waterkoeling voor datacenters. Andere leveranciers hanteren hiervoor een watergekoelde heatsink die bovenop de processors wordt geplaatst. Andere partijen kiezen juist voor een koelaanpak waarbij servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof.

Aquila Systems en Clustered Systems kiezen echter voor een andere aanpak en hebben een plaat bovenop de warme componenten aangebracht. Deze plaat wordt gekoeld met behulp van warm water, dat wordt aangevoerd via waterleidingen. Het systeem kan worden aangesloten op de bestaande warm watervoorziening in een datacenter. Ook kunnen de servers worden gekoeld met warm water dat afkomstig is van chillers. Het systeem maakt het mogelijk de koelcapaciteit uit te breiden in datacenters waar de traditionele koelinfrastructuur op maximale capaciteit opereert.

Aquarius van Aquila Systems en Clustered Systems (bron: Aquila Systems)

Dossiers
Lees ook
Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.