Aqua Cooling pakt hotspots aan met kleine koelinstallatie
Hotspots in datacenters kunnen een groot probleem zijn. Indien warmte bij bepaalde apparatuur te hoog oploopt kan deze apparatuur problemen geven. Het koelen van deze hotspots is dan ook van groot belang. Het Britse Aqua Cooling speelt hierop in met een nieuwe koelinstallatie die specifiek is ontworpen om dergelijke hotspots aan te pakken.
Aqua Cooling introduceert een kleine koelinstallatie die specifiek is ontworpen om hotspots in datacenters gericht te koelen. De koeling wordt aan de onderzijde van een rack geplaatst of onder een verhoogde vloer van 300mm hoog geïnstalleerd, en kan maximaal 40kW aan koelcapaciteit leveren. De koeling maakt gebruik van water dat langs IT-apparatuur wordt gepompt om warmte af te voeren. Dankzij temperatuursensoren kan dit koelwater gericht naar specifieke hotspots in het datacenter worden gestuurd om deze extra te koelen. Het systeem kan samenwerken met bestaande koelinstallaties.
Lekkage voorkomen
Het gebruik van water in een datacenter is uiteraard niet zonder risico. Lekkage kan leiden tot grote schade en uitval van IT-apparatuur of zelfs het gehele datacenter. Aqua Cooling combineert het koelsysteem daarom met haar Leak Prevention System (LPS). Met dit systeem biedt Aqua Cooling de garantie dat er geen lekkage zal optreden in het datacenter. Dankzij dit systeem is het mogelijk werk te verrichten aan eventuele beschadigde leidingen, terwijl aan eventuele beschadigde leidingen wordt gewerkt.
Het LPS maakt gebruik van een Venturi leiding, dat de waterdruk van positief kan omzetten in negatief om waterlekkage te voorkomen indien een leiding of aansluiting wordt beschadigd. Het water wordt hierbij altijd met een negatieve waterdruk door het systeem gepompt. Indien schade optreedt in een leiding of aansluiting wordt dankzij de negatieve druk lucht in de leiding gezogen, wat voorkomt water kan ontsnappen. De waterdruk wordt vervolgens in de LPS unit omgezet van negatieve naar positieve druk, waarna de lucht van het water wordt gescheiden. Dit water wordt vervolgens met een negatieve waterdruk opnieuw door het systeem gepompt.
Dossiers
Meer over
Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters
Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.
Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters
Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...
Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters
Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.