Apple wil duurzame energie winnen uit agrarisch afval

pixabay-server-room-1376349_960_720

Apple wil gaan samenwerking met agrariërs om een datacenter in het Deense Jutland op duurzame wijze aan te drijven. Het bedrijf wil agrarisch afval omzetten in methaan en deze stof inzetten als brandstof voor zijn datacenter. Een voedingsrijk bijproduct dat hierbij ontstaat wordt teruggegeven aan de agrarische sector.

Dit blijkt uit het milieurapport over het jaar 2016 dat Apple heeft gepubliceerd. Apple is een samenwerking aangegaan met de Deense Aarhus Universiteit om een systeem te ontwikkelen dat agrarisch afval met behulp van een vergister omzet in methaan. Dit methaan wil Apple vervolgens gebruiken om het datacenter aan te drijven. Apple benadrukt dat het datacenter voor 100% zal worden aangedreven met duurzame energie en dus geen gebruik zal maken van het reguliere energienetwerk.

Restwarmte

Daarnaast kondigt het bedrijf aan restwarmte uit het datacenter in te willen zetten om woningen te verwarmen. De restwarmte wordt hiervoor afgegeven aan de lokale stadsverwarming. Het is onduidelijk hoeveel woningen hierdoor van verwarming kunnen worden voorzien.

Ook meldt Apple een datacenter dat wordt gebouwd in het Ierse Athentry te willen aandrijven met duurzame energie die wordt opgewekt door golven in de oceaan. Het bedrijf werkt samen met de Sustainable Energy Authority of Ireland om een systeem te ontwikkelen dat energie kan winnen uit golven. Zodra dit datacenter volledig is uitgebouwd, verbruikt de locatie naar verwachting meer energie dat de Ierse hoofdstad Dublin.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.