AMS-IX haalt met 10 Tbit/s verkeer nieuw internetrecord

AMS-IX

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, heeft met 10 Tbit/s een nieuw internetrecord gevestigd. Woensdag 7 april werd ongeveer 22:00 een piekverkeer van 10,012 Terabit per seconde gehaald.

Het internetverkeer neemt al geruime tijd behoorlijk toe door de wereldwijde pandemie. Regeringen nemen overal ter wereld lockdown-maatregelen en dat leidt ertoe dat mensen thuiswerken en ’s avonds het huis niet uit kunnen. In maart 2020 is al een piek gehaald van 8 Terabit per seconde en in november 2020 9 Terabit per seconde. De avondklok in Nederland en het slechte weer hebben de bewegingsvrijheid nog verder beperkt. Dat heeft tot deze nieuwe internetpiek van 10 Tbit/s geleid bij AMS-IX. Bovendien hebben veel aangesloten netwerken afgelopen maanden hun poortcapaciteit opgewaardeerd om stijging van het internetverkeer aan te kunnen.
 
“Door de pandemie is er sprake van internetgroei die doet denken aan het einde van de jaren 90. Vorig jaar hebben we ruim 35% meer internetverkeer afgehandeld en ook dit jaar gaan we deze eerste maanden die kant op. Het zijn onzekere tijden, maar je kan er zeker van zijn dat het internetverkeer blijft toenemen,” aldus AMS-IX CEO Peter van Burgel.

 
AMS-IX is prima in staat om deze plotselinge versnelde groei op te vangen. Het kan zelfs meer dan een verdubbeling van het internetverkeer aan. Bovendien heeft AMS-IX afgelopen jaar het aantal 100 Gigabit-poorten en de poortcapaciteit van het platform verder uitgebreid. Momenteel heeft het platform een capaciteit van meer dan 42 Terabit per seconde. Driekwart van de netwerken op AMS-IX komt uit het buitenland. Het dataverkeer op het platform geeft daardoor een internationaal beeld.

Meer over
Lees ook
IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

Een goede baan in de data wereld? Dit zijn 5 banen waarvan je misschien niet wist dat die bestonden

Een goede baan in de data wereld? Dit zijn 5 banen waarvan je misschien niet wist dat die bestonden

Met de opkomst van big data en technologische ontwikkelingen, worden data-gedreven banen steeds belangrijker. Veel mensen zijn bekend met de bekende functies zoals data-analist of data-scientist, maar er zijn ook andere banen in de wereld van data die minder bekend zijn. In dit artikel zullen we vijf belangrijke banen bespreken.

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Een SSD die verdwenen was uit een datacenter van SAP in Walldorf is opgedoken op eBay. Dat meldt The Register in een artikel.