Amerikaanse politicus wil voormalige kerncentrale ombouwen tot datacenter

datacenter2

De Amerikaanse politicus John Dunne, die actief is geweest als manager bij Google, wil een leegstaande kerncentrale in Vermont ombouwen tot datacenter. De faciliteiten die op al deze locatie aanwezig zijn maken de kerncentrale een ideale locatie om een datacenter te vestigen, stelt Dunne.

Dit meldt het lokale VPR News. Dunne is enkele jaren actief geweest bij Google en heeft voor dit bedrijf verschillende locaties geïdentificeerd die geschikt zijn om datacenters te bouwen. Zijn expertise zet Dunne nu in om een nieuw plan te vinden voor de Vermont Yankee centrale. Deze kerncentrale stamt uit 1972 en produceerde in 2008 35% van alle energie die in dat jaar in de Amerikaanse staat Vermont werd verbruikt.

Recent gesloten

De centrale sloot in 2014 zijn deuren. Sindsdien wordt gezocht naar mogelijkheden de leegstaande centrale in gebruik te nemen voor andere doeleinden. Hierbij is onder andere overwogen de kerncentrale om te bouwen tot een aardgascentrale of een zogeheten ‘solar farm’, waarbij de centrale wordt voorzien van een groot aantal zonnepanelen om zonne-energie op te wekken. Dunne heeft echter andere plannen en stelt dat de locatie ideaal is voor het vestigen van een datacenter.

Dunne wijst onder andere op de faciliteiten die al aanwezig zijn bij de voormalig kerncentrale. Zo ligt de kerncentrale langs een rivier waarvan het water kan worden ingezet voor het koelen van apparatuur in het datacenter. Een spoorlijn die eveneens in de nabije omgeving ligt maakt het mogelijk relatief eenvoudig glasvezelverbindingen aan te leggen naar het datacenter. Tot slot is een grootschalige elektrische infrastructuur aanwezig die voorheen werd gebruikt voor de kerncentrale. Deze kan worden hergebruikt voor een eventueel datacenter dat op de locatie wordt gevestigd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.