Amerikaanse politicus wil voormalige kerncentrale ombouwen tot datacenter

datacenter2

De Amerikaanse politicus John Dunne, die actief is geweest als manager bij Google, wil een leegstaande kerncentrale in Vermont ombouwen tot datacenter. De faciliteiten die op al deze locatie aanwezig zijn maken de kerncentrale een ideale locatie om een datacenter te vestigen, stelt Dunne.

Dit meldt het lokale VPR News. Dunne is enkele jaren actief geweest bij Google en heeft voor dit bedrijf verschillende locaties geïdentificeerd die geschikt zijn om datacenters te bouwen. Zijn expertise zet Dunne nu in om een nieuw plan te vinden voor de Vermont Yankee centrale. Deze kerncentrale stamt uit 1972 en produceerde in 2008 35% van alle energie die in dat jaar in de Amerikaanse staat Vermont werd verbruikt.

Recent gesloten

De centrale sloot in 2014 zijn deuren. Sindsdien wordt gezocht naar mogelijkheden de leegstaande centrale in gebruik te nemen voor andere doeleinden. Hierbij is onder andere overwogen de kerncentrale om te bouwen tot een aardgascentrale of een zogeheten ‘solar farm’, waarbij de centrale wordt voorzien van een groot aantal zonnepanelen om zonne-energie op te wekken. Dunne heeft echter andere plannen en stelt dat de locatie ideaal is voor het vestigen van een datacenter.

Dunne wijst onder andere op de faciliteiten die al aanwezig zijn bij de voormalig kerncentrale. Zo ligt de kerncentrale langs een rivier waarvan het water kan worden ingezet voor het koelen van apparatuur in het datacenter. Een spoorlijn die eveneens in de nabije omgeving ligt maakt het mogelijk relatief eenvoudig glasvezelverbindingen aan te leggen naar het datacenter. Tot slot is een grootschalige elektrische infrastructuur aanwezig die voorheen werd gebruikt voor de kerncentrale. Deze kan worden hergebruikt voor een eventueel datacenter dat op de locatie wordt gevestigd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.