Amerikaanse datacenters zien groei in energiegebruik afvlakken

windmolens

De groei van het energiegebruik van Amerikaanse datacenters vlakt af. In de periode 2010-2014 is het energieverbruik in totaal met vier procent gestegen, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 1%. Dit is fors lager dan verwacht.

Dit blijkt uit onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory in de Verenigde Staten (VS). De resultaten zijn verzameld in het rapport ‘United States Data Center Energy Usage’. Sinds 2011 is het gebruik van datacenters snel gestegen, vooral door de opkomst van populaire websites als YouTube en Facebook. Ook de corporate cloud won in deze periode aan populariteit. Op basis hiervan zou je dan ook verwachten dat het energieverbruik van Amerikaanse datacenters sinds 2011 explosief is gestegen.

Opvallend lage groei

De cijfers zijn dan ook opvallend laag. In 2011 voorspelde Jonathan Koomey van de Stanford University nog dat het energieverbruik van Amerikaanse datacenters per jaar met 2% zou stijgen. Deze stijging blijkt in de praktijk dus fors lager uit te vallen.

Het is overigens al langer duidelijk dat de groei in het energiegebruik afvlakt. In het rapport van Koomey uit 2011 werd al van deze daling gesproken. Het nieuwe rapport bevestigt dit en laat zien dat het energiegebruik van Amerikaanse datacenter in de periode 2000-2005 met 90% is gegroeid, terwijl deze groei in de periode 2005-2010 met 26% flink lager is uitgekomen.

Grotere energie-efficiëntie

De toegenomen energie-efficiëntie van datacenters speelt een grote rol in de kleinere groei. In het rapport geeft het Lawrence Berkeley National Laboratory ook een schatting van het energieverbruik indien de energie-efficiëntie gelijk was gebleven aan die in het jaar 2010. In dit geval zou 600 miljard extra kWh nodig zijn in de periode 2010-2020 dan nu het geval is.

Dossiers
Lees ook
Hoe meten we de DIC?

Hoe meten we de DIC?

In de vorige editie van CloudWorks en DatacenterWorks is de DIC geïntroduceerd. Deze meting heeft tot doel inzichtelijk te maken hoe efficiënt de IT met de ‘power’ omgaat in het datacenter.Op dit ­moment is het weliswaar niet duidelijk wat de efficiëntie is, maar de schatting is dat 60 tot 80% van alle energie naar de...

Hosting provider WorldStream breidt datacenter in Naaldwijk uit en verdubbelt capaciteit

Hosting provider WorldStream breidt datacenter in Naaldwijk uit en verdubbelt capaciteit

WorldStream, een snelgroeiende leverancier van security-gedreven hosting services waaronder dedicated servers en colocatie alsmede wereldwijde connectiviteit en DDoS-protectie via een eigen global netwerk met 10Tbps aan beschikbare bandbreedte, kondigt de 2e fase uitbreiding aan van zijn ‘flagship’ datacenter in Naaldwijk. De aankondiging van de 2e...

NTT’s colocatie bedrijf e-shelter opent eerste datacenter in Nederland, in Amsterdam

NTT’s colocatie bedrijf e-shelter opent eerste datacenter in Nederland, in Amsterdam

NTT Communications Corporation breidt uit in Europa en opent via dochterbedrijf e-shelter zijn eerste datacenter campus in Nederland. De nieuwe grootschalige datacenter campus in Amsterdam (e-shelter AMS1) heeft een capaciteit van 16.000 vierkante meter vloeroppervlakte en een totale potentiële IT belasting van 40 MW. Meer dan 250 gasten waaronder klanten,...