'Amerikaanse datacenters kunnen energieverspilling met 40% verminderen'

Modern interior of server room in datacenter

Datacenters staan bekend om hun grote energieverbruik. Dit verbruik blijkt echter aanzienlijk te kunnen worden teruggedrongen. Onderzoek van de Natural Resources Defense Council (NRDC) stelt dat Amerikaanse bedrijven de hoeveelheid verspilde energie met 40% kunnen terugdringen.

In de Verenigde Staten zijn ongeveer drie miljoen datacenters te vinden, waarin 95% van alle servers in het land zijn geplaatst. Het NRDC stelt dat efficiëntieverbeteringen in de sector langzaam zijn ontwikkeld en daarnaast niet door de gehele sector zijn geïmplementeerd. Veel servers zouden hierdoor onnodig draaien, waardoor veel energie verloren gaat.

Veel overbodige servers

Het onderzoek wijst uit dat maar liefst een derde van alle servers in Amerikaanse datacenters op minder dan 18% van hun capaciteit draaien. Het NRDC stelt dat deze servers eigenlijk overbodig staan te draaien, aangezien hun capaciteit zou kunnen worden opgevangen door andere servers. In totaal zou hierbij 39 miljard kWh kunnen worden bespaard. In 2013 verbruikte alle Amerikaanse datacenters gezamenlijk ongeveer 91 miljard kWh, terwijl het gebruik in 2020 naar verwachting op 140 miljard kWh uit zal komen.

De oorzaak van de grote inefficiënte in de Amerikaanse datacentersector zou worden veroorzaakt door de interne managementstructuur van bedrijven. Het beheer van datacenters en het terugdringen van elektriciteitsverbruik zijn verantwoordelijkheden die bij veel datacenterbedrijven bij verschillende afdelingen zijn ondergebracht. Deze afdelingen werken langs elkaar heen, waardoor energieverbruik onvoldoende wordt teruggedrongen.

'Te veel aandacht voor Google en Facebook'

Pierre Delforge, directeur 'high tech efficiency' van het NRDC, stelt dat de aandacht voor de datacenterindustrie te veel is gericht op bedrijven als Google en Facebook, die zeer energiezuinige datacenters hebben opgezet. Dit soort datacenters zouden echter slechts 5% van de Amerikaanse datacenterindustrie uitmaken. De overige 95% krijgt weinig aandacht en is een stuk minder energie-efficiënt dan datacenters van partijen als Google en Facbeook.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.