Amazon verwarmt kantoorpand in Seattle met restwarmte

Amazon gaat zijn kantoor in Seattle verwarmen met restwarmte afkomstig van een naburig datacenter. Hiermee wil het bedrijf zijn CO2-uitstoot terugdringen.

amazon-logo Dit maakt Amazon bekend in een blogpost. De restwarmte is afkomstig uit de Westin Building Exchange, een datacenter dat servers host voor ruim 250 telecom- en internetbedrijven. Dit datacenter is in dezelfde straat in de Amerikaanse stad Seattle gevestigd als het kantoor van Amazon.

Opgeslagen in water

De restwarmte wordt afgegeven aan water, dat vervolgens wordt doorgepompt naar het kantoor van Amazon. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 18 °C, wat onvoldoende is om de kantoorruimtes in het pand op te warmen. Het water wordt daarom met behulp van speciale apparatuur opgewarmd, waarbij de warmte uit het water wordt gewonnen en terug wordt gegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Dit maakt het mogelijk de temperatuur van het water te verhogen tot zo'n 54 °C. Dit warme water wordt opgeslagen in een opslagtank met een capaciteit van ruim 1,5 miljoen liter.

Amazon verwacht door het hergebruik van restwarmte uit de Westin Building Exchange in een periode van 25 jaar bijna 80 miljoen kilowattuur aan energie te kunnen besparen. Dit staat volgens Amazon gelijk aan de CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door het verbranden van bijna 29.500 kilogram steenkool.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.