Alibaba ontwikkelt in eigen beheer immersie koeloplossing

De Chinese e-commerce gigant Alibaba werkt aan eigen immersie koeloplossing. Deze oplossing wil het bedrijf uiteindelijk beschikbaar stellen aan het Open Compute Project (OCP).

alibaba-group-logo-2016 Immersie koeling is een vorm van koeling waarbij servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof, die warmte van de servers afvoert. De techniek wordt al langer door verschillende partij aangeboden, waaronder de Nederlandse startup Asperitas, Green Revolution Cooling en 3M. De technologie wordt echter nog niet op grote schaal ingezet in de datacenterwereld.

Open Compute Project

Alibaba is vorige week toegetreden tot het OCP. Tegenover Aziatische media meldt het bedrijf nu te werken aan een eigen immersie koeloplossing. De dielektrische vloeistof neemt warmte op, wordt omgezet in gas en wordt vervolgens in weer terug omgezet naar vloeistof zodat deze kan worden hergebruikt door het systeem.

Alibaba schat dat de oplossing het energieverbruik van een datacenter fors kan verminderen, wat leidt tot 20% lagere operationele kosten. Daarnaast maakt het systeem geen gebruik van airconditioning of andere grote koelapparatuur. Dit maakt het mogelijk de immersie koeltechnologie overal in te zetten en tot 75% aan vloeroppervlak te besparen. Ook kan de vermogensdichtheid in datacenters volgens Alibaba worden verhoogd en een Power Usage Effectiveness (PUE) worden gerealiseerd tot 1,0.

Op korte termijn inzetbaar

De technologie bevindt zich momenteel in productiefase. Alibaba verwacht de koeloplossing op korte termijn in de praktijk te kunnen inzetten. In eerste instantie wordt de immersie koeloplossing geïmplementeerd in datacenters van Alibaba Cloud, de cloud computing divisie van Alibaba Group.

Dossiers
Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1