Alibaba ontwikkelt in eigen beheer immersie koeloplossing

De Chinese e-commerce gigant Alibaba werkt aan eigen immersie koeloplossing. Deze oplossing wil het bedrijf uiteindelijk beschikbaar stellen aan het Open Compute Project (OCP).

alibaba-group-logo-2016 Immersie koeling is een vorm van koeling waarbij servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof, die warmte van de servers afvoert. De techniek wordt al langer door verschillende partij aangeboden, waaronder de Nederlandse startup Asperitas, Green Revolution Cooling en 3M. De technologie wordt echter nog niet op grote schaal ingezet in de datacenterwereld.

Open Compute Project

Alibaba is vorige week toegetreden tot het OCP. Tegenover Aziatische media meldt het bedrijf nu te werken aan een eigen immersie koeloplossing. De dielektrische vloeistof neemt warmte op, wordt omgezet in gas en wordt vervolgens in weer terug omgezet naar vloeistof zodat deze kan worden hergebruikt door het systeem.

Alibaba schat dat de oplossing het energieverbruik van een datacenter fors kan verminderen, wat leidt tot 20% lagere operationele kosten. Daarnaast maakt het systeem geen gebruik van airconditioning of andere grote koelapparatuur. Dit maakt het mogelijk de immersie koeltechnologie overal in te zetten en tot 75% aan vloeroppervlak te besparen. Ook kan de vermogensdichtheid in datacenters volgens Alibaba worden verhoogd en een Power Usage Effectiveness (PUE) worden gerealiseerd tot 1,0.

Op korte termijn inzetbaar

De technologie bevindt zich momenteel in productiefase. Alibaba verwacht de koeloplossing op korte termijn in de praktijk te kunnen inzetten. In eerste instantie wordt de immersie koeloplossing geïmplementeerd in datacenters van Alibaba Cloud, de cloud computing divisie van Alibaba Group.

Dossiers
Meer over
Lees ook
s-MEXT: volgende stap in koeling

s-MEXT: volgende stap in koeling

Alklima heeft haar programma klimaatsystemen voor data- en IT-centers verder uitgebreid. Nieuw is het s-MEXT-systeem voor kleine en middelgrote technische- en serverruimtes. Het s-MEXT systeem wordt aangesloten op een of twee buitenunits. De bescheiden afmeting vereenvoudigt de integratie in IT-centra zonder in te leveren op kW per vierkante meter....

Goede power en koeling bepalen succes van  edge datacenters

Goede power en koeling bepalen succes van edge datacenters

De IT-wereld heeft een enorme hoeveelheid gegevens ontdekt. De snelle groei van de aangesloten apparaten die we het Internet of Things (IoT) noemen, stelt ons echter voor stevige uitdagingen, met name als het gaat om het beschikbaar stellen van rekencapaciteit. De edge is misschien wel onze beste kans om een dreigende data-overbelasting te voorkomen....

EkkoSense lanceert draadloze thermische sensor met IoT-connectiviteit

EkkoSense lanceert draadloze thermische sensor met IoT-connectiviteit

EkkoSense lanceert een draadloze thermische sensor met Internet of Things (IoT) connectiviteit. De sensor maakt real-time thermische beheer van kritieke faciliteiten zoals datacenters mogelijk. De EkkoSense Wireless Temperature and Humidity sensor is voorzien van een scherm waarop de gemeten temperatuur en luchtvochtigheid wordt weergegeven. Op het...