Akamai gaat infrastructuur met duurzame energie aandrijven

windmolens

Leverancier van Content Delivery Network (CDN) diensten Akamai Technologies maakt bekend in 2020 de helft van haar infrastructuur wereldwijd volledig op duurzame energie te laten draaien. Akamai beschikt wereldwijd over 200.000 servers in 126 verschillende landen.

Dit maakt Nicole Peill-Moelter, senior director duurzaamheid bij Akamai, bekend in een blogpost. Peill-Moelter benadrukt dat Akamai al langer inzet op het terugdringen van het energieverbruik van haar infrastructuur. In de afgelopen zeven jaar is het netwerkverkeer dat Akamai verwerkt verzevenvoudigd, terwijl de energiegebruik en CO2-uitstoot van het bedrijf met een tiende van deze snelheid is toegenomen.

Deals met energieleveranciers

Akamai wil deals gaan sluiten met leveranciers van duurzame energie, waarbij het bedrijf voor een bepaalde tijd gegarandeerd duurzame energie afneemt tegen een vaste prijs. Dit helpt energiebedrijven de financiering rond te krijgen voor de realisatie van duurzame energieprojecten door investeerders extra zekerheid te geven.

De energieleverancier verkoopt de opgewekte duurzame energie tegen een marktconforme prijs op de groothandelsmarkt. Akamai neemt van ditzelfde netwerk vervolgens tegen het vaste tarief energie af, die wordt gebruikt om lokale datacenters van Akamai aan te drijven. Hierbij krijgt Akamai Renewable Energy Certificates (REC’s) toegewezen. Met deze credits kunnen bedrijven in de Verenigde Staten aantonen dat energie die zij afnemen van het reguliere energienetwerk op duurzame wijze is opgewekt.

Contract for differences

Het verschil tussen de verkoopprijs die de energieleverancier hanteert en het vaste energietarief dat Akamai heeft afgesproken wordt als credit of debet doorberekend aan Akamai. Dit concept noemt Akamai ‘contract for differences’ (CFD). Akamai hoopt hiermee een strategie te hebben ontwikkeld dat als model kan bieden voor andere bedrijven die over gedistribueerde infrastructuur beschikken.

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.