AI speelt sleutelrol in efficiëntie en verduurzaming telecomsector, stelt rapport

duurzaamheid-groen-bomen

Kunstmatige Intelligentie (AI) kan de operationele efficiëntie van de telecomsector verbeteren en de branche helpen te verduurzamen, schrijven Liberty Global en EY in een rapport.

Het rapport ‘Smarter networks, greener planet’ bevat concrete aanbevelingen voor de telecom- en breedbandindustrie over hoe AI kan worden ingezet om energieverbruik te beperken, terwijl het dataverkeer blijft toenemen. In 2025 verwerken telecomoperators tien keer meer data dan vijf jaar geleden. Maar hun energieverbruik is stabiel gebleven dankzij innovaties in de sector, aldus de opstellers. De verwachting is dat het dataverkeer de komende jaren verder zal groeien, mede door de opkomst van AI in andere sectoren. Dit stelt telecombedrijven voor een uitdaging: ze moeten hun bedrijfsvoering verder verduurzamen en tegelijkertijd blijven voldoen aan de vraag naar meer dataverkeer.

AI speelt sleutelrol in telecomsector

Het rapport stelt dat AI een sleutelrol kan spelen bij het oplossen van deze uitdaging. AI kan in de telecomindustrie worden ingezet om het energieverbruik van zowel mobiele als vaste netwerken te optimaliseren. Daarnaast kan AI de aanleg van groenere netwerken ondersteunen, de integratie van hernieuwbare energie verbeteren en bijdragen aan circulariteit door het verminderen van elektronisch afval. Hoewel AI in veel sectoren zelf veel energie verbruikt, benadrukt het rapport dat AI in de telecomsector juist kan bijdragen aan energie-efficiëntie.

Vier scenario’s

Het rapport schetst vier mogelijke toekomstscenario’s voor AI en duurzaamheid in de telecomsector. Het eerste scenario, ‘Growth’, voorspelt dat AI zal zorgen voor grootschalige efficiëntieverbeteringen, waarbij het dataverkeer met 50 keer toeneemt, terwijl het energieverbruik slechts in beperkte mate stijgt tegen 2035. Het tweede scenario, ‘Collapse’, waarschuwt dat de energiebehoefte van AI sneller zal groeien dan de efficiëntiewinsten. Het derde scenario, ‘Constraint’, voorziet een voorzichtige balans tussen AI-toepassingen en duurzaamheidsdoelen. Het vierde en laatste scenario, ‘Transform’, gaat ervan uit dat innovatie en samenwerking zullen leiden tot de opkomst van groene AI-netwerken. De auteurs van het rapport beschouwen het ‘Growth’-scenario als het meest waarschijnlijk. Zij voorspellen de brede toepassing van AI om energie-efficiëntie te maximaliseren. Dat moet bijdragen aan emissiereductie en de levensduur van apparatuur. Volgens de onderzoekers: “AI biedt een unieke kans voor telecombedrijven om hun energieverbruik te optimaliseren zonder concessies te doen aan groeiend dataverkeer.”

Het rapport doet daarnaast acht aanbevelingen voor de telecomsector. Onder andere wordt geadviseerd om te investeren in AI-gestuurde netwerkoptimalisatie, AI in te zetten voor de integratie van hernieuwbare energie en de levensduur van apparatuur te verlengen. Verder wordt aanbevolen om te investeren in de ontwikkeling van vaardigheden van medewerkers op het gebied van AI, data-analyse en duurzaamheid, en om branchebrede standaarden te ontwikkelen voor het meten van de milieu-impact. Op dit laatste punt is de Nederlandse branchevereniging NLconnect al actief, met Product Category Rules voor optische materialen die telecombedrijven kunnen helpen om beter grip te krijgen op hun scope 3-emissies.

(dit artikel verscheen eerder op circulaire-it.nl)

Lees ook
Duurzaamheid: tijd voor grote stappen!

Duurzaamheid: tijd voor grote stappen!

Robbert Hoeffnagel publiceerde begin november een inspirerend betoog voor meer innovatie en kennisontwikkeling binnen de Nederlandse datacenter industrie. Met het oog op ontwikkelingen in het buitenland is dat volgens hem nodig om de concurrentiepositie te behouden of the versterken. Een oproep die goed bij de missie van Green IT Amsterdam en haar1

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

De Lancaster University werkt aan software op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die de energie-efficiëntie van datacenters kan vergroten. De software past automatisch zijn eigen gedrag en prestaties aan op basis van de taken die de server op dat moment uitvoert. Hierdoor werkt de software altijd op optimale efficiëntie, zonder dat mensen zi1

Google kondigt ‘Zero Waste to Landfill’ beleid aan

Google kondigt ‘Zero Waste to Landfill’ beleid aan

Google kondigt aan een ‘Zero Waste to Landfill’ beleid te gaan hanteren voor zijn datacenters. Dit beleid betekent dat Google geen enkel afval van zijn datacenters nog naar de vuilnisbelt wil brengen. Het Amerikaanse IT-bedrijf beschikt wereldwijd over 14 datacenters. 6 van deze datacenters voldoen op dit moment voor 100% aan het Zero Waste to Lan1