AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

datacenter2

De Lancaster University werkt aan software op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die de energie-efficiëntie van datacenters kan vergroten. De software past automatisch zijn eigen gedrag en prestaties aan op basis van de taken die de server op dat moment uitvoert. Hierdoor werkt de software altijd op optimale efficiëntie, zonder dat mensen zich hiermee hoeven te bemoeien.

Het nieuwe softwaresysteem heet ‘REx’ en bestaat uit een reeks softwarecomponenten die zichzelf razendsnel kunnen herassembleren in de meest efficiënte vorm. Dit stelt de software in staat zich continu aan te passen aan de workload die een server uitvoert. Het kan hierbij om allerlei softwarecomponenten gaan, zoals memory caches, zoekalgoritmes en sorteeralgoritmes. In de onderstaande video legt hoogleraar Barry Porter van de Lancaster University uit hoe het systeem werkt.

Zeer dynamische omgevingen

Porter wijst erop dat datacenters zeer dynamische omgevingen zijn, waarin grote fluctuaties optreden in workloads. Door deze datacenters aan te drijven met slimme software die in staat is zijn eigen gedrag te analyseren en op basis hiervan zichzelf kan aanpassen om de efficiëntie te vergroten kan het energieverbruik van datacenters worden teruggedrongen.

Daarnaast kan REx worden ingezet om onderhoudskosten van software terug te dringen. Doordat de software zichzelf kan monitoren en indien nodig aanpassen zijn minder ontwikkelaars nodig om systemen die op basis van deze software worden gebouwd te beheren.

Onderzoekspaper

Meer details over REx zijn te vinden in de onderzoekspaper ‘REx: A development platform and online learning approach for runtime emergent software systems’.

Het is overigens niet de eerste keer dat AI wordt ingezet om de energie-efficiëntie van datacenters te verbeteren. Google maakte eerder bekend AI van het bedrijfsonderdeel Google DeepMind in te zetten om het energieverbruik van zijn datacenters terug te dringen.

Dossiers
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

NL AIC en Surf pleiten voor een eigen op AI gerichte datacenter-infrastructuur voor Nederland

Generatieve AI, maar ook andere AI-applicaties zijn van groot belang voor noodzakelijke innovaties in gezondheid en zorg, in de energietransitie, in klimaat en duurzaamheid, in mobiliteit, in veiligheid en vele andere gebieden, stellen NL AIC en Surf in een artikel op de website van NL AIC.