Investeringen in datacentersystemen dalen met 3,8%

De investeringen in IT lopen dit jaar flink terug. Wereldwijd dalen de bestedingen aan IT naar verwachting met 5,5%. Ook de investeringen in datacentersystemen staan onder druk en dalen naar verwachting met 3,8%.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Voornamelijk de stijgende wisselkoers van de Amerikaanse dollar zou een flinke impact hebben op de cijfers. Als we deze wisselkoers namelijk buiten beschouwing laten blijkt de markt een groei door te hebben gemaakt van 2,5%. Gartner benadrukt dan ook dat er geen sprake is van een marktcrash.

Naast de impact van de stijgende waarde van de Amerikaanse dollar zijn er volgens Gartner echter ook secundaire aspecten die impact hebben op de IT-bestedingen. Zo zien leveranciers zich in veel gevallen gedwongen hun prijzen te verhogen om hun kosten en marges op producten te beschermen. Ook deze hogere kosten hebben impact op de IT-bestedingen van bedrijven en consumenten.

Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1