Wordt IT ooit groen?

MarcSalimans_ATEN

Het thema ‘Green IT’ blijft onverminderd populair. Niet zo vreemd; ‘Green’ is goed voor de portemonnee en beperkt de schade die wordt toegebracht aan het milieu. Maar hoe komt het dan dat alle aandacht voor ‘Green IT’ zich maar niet uitbetaalt in klinkende munten en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen?

Het tegenovergestelde is zelfs het geval: de hoeveelheid CO2 die datacenters uithoesten neemt nog altijd schrikbarend toe! De wereld van de datacenters grossiert in nieuwe records als het gaat om energieverbruik. Met een CO2-uitstoot van 860 miljoen ton per jaar is de IT- en telecomsector momenteel de grootste producent van broeikasgassen. Door de sterk groeiende vraag naar IT- en telecomdiensten - een vraag die onder andere wordt gestimuleerd door de populariteit van de cloud en bijvoorbeeld het onderweg kunnen uploaden en bekijken van video - zal de CO2-uitstoot in 2020 zijn gestegen naar 1,54 miljard ton per jaar.

Doen datacenters het dan zo slecht? Integendeel, zou ik willen zeggen. De meeste professionele leveranciers van datacenterdiensten monitoren actief het energieverbruik en doen er alles aan om de energie-efficiëntie te verbeteren, met name door alle componenten binnen de fysieke infrastructuur te optimaliseren. Toch blijkt het allemaal niet voldoende te zijn om de groeiende vraag naar IT- en telecomdiensten te compenseren en het milieu minder te belasten.

Waar valt dan nog winst te behalen? Naar mijn mening door kritischer te kijken naar de IT-apparatuur. Met name in de ‘mkb-computerruimtes’ - maar ook in de computerruimtes van grote bedrijven - treffen we nog dagelijks een hele hoop oude en weinig-efficiënte servers aan. In zo’n omgeving loont het om de systemen continu te bewaken en het energieverbruik scherp in de gaten te houden.

Meten is weten

Voordat de energie-efficiëntie van de IT-infrastructuur kan worden aangepakt, moet eerst het actuele stroomverbruik onder controle worden gebracht en dat kan alleen als er goede metingen van het stroomverbruik beschikbaar zijn. Wat je niet weet, kun je immers ook niet beheren. Intelligente rack-Power Distribution Units (PDU’s) zijn het beste geschikt voor het uitvoeren van een accurate meting van het stroomverbruik door de IT-apparatuur; deze apparaten vormen namelijk het laatste punt in de keten voordat de stroom wordt afgeleverd bij de IT-apparatuur.

Gekoppeld aan zogenaamde ‘eco-sensoren’ kunnen intelligente PDU’s bovendien inzicht geven in bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen in het datacenter. Deze informatie is weer nodig om de energie-efficiëntie van de koeling (verder) te verbeteren. Met intelligente PDU’s, eco-sensoren en bijkomende beheersoftware kan een accurate meting worden gedaan van de PUE en kan de ruimte voor verbetering inzichtelijk worden gemaakt door cold en hotspots te identificeren. Zo biedt bijvoorbeeld ATEN een ‘Green Energy’-systeem voor het optimaliseren van het energieverbruik, zonder de betrouwbaarheid van de energievoorziening in gevaar te brengen. Daarmee hebben we de tools in handen om de trend van een toenemend energieverbruik definitief te keren.

Marc Salimans is Sales Director bij ATEN Infotech

 
Meer over
Lees ook
Innovatie geeft grip op (kosten) energiegebruik

Innovatie geeft grip op (kosten) energiegebruik

Veel enterprise datacenters zitten in een spagaat. Aan de ene kant neemt de vraag naar IT-diensten enorm toe, met alle gevolgen van dien voor het energieverbruik. Aan de andere kant heeft de business veelal ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en het terugdringen van de milieubelasting. Beide doelen realiseren vereist een innov1

PDU-fabrikant Powertek benoemt 3W Infra tot reseller

PDU-fabrikant Powertek benoemt 3W Infra tot reseller

Infrastructure-as-a-Service provider 3W Infra wordt reseller van Powertek, een fabrikant en leverancier van intelligente en op maat gemaakte Power Distribution Units (rack PDU’s). 3W Infra gaat de intelligente Powertek PDU’s aan zijn wereldwijde klantenbestand aanbieden. Powertek is een fabrikant en leverancier van PDU’s met een indirect sales, s1

‘Iedere schakel in de keten moet sterk zijn - ook de PDU’

‘Iedere schakel in de keten moet sterk zijn - ook de PDU’

De markt voor Power Distribution Units (PDU’s) kenmerkt zich door felle concurrentie. Die strijd legt een stevige druk op de prijzen die datacenters bereid zijn te betalen. Dat weerhoudt een aanbieder als Schleifenbauer Products er echter niet van om al bijna 10 jaar een belangrijke rol te spelen in met name het premium-segment van deze markt. “Wi1