Wordt IT ooit groen?

MarcSalimans_ATEN

Het thema ‘Green IT’ blijft onverminderd populair. Niet zo vreemd; ‘Green’ is goed voor de portemonnee en beperkt de schade die wordt toegebracht aan het milieu. Maar hoe komt het dan dat alle aandacht voor ‘Green IT’ zich maar niet uitbetaalt in klinkende munten en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen?

Het tegenovergestelde is zelfs het geval: de hoeveelheid CO2 die datacenters uithoesten neemt nog altijd schrikbarend toe! De wereld van de datacenters grossiert in nieuwe records als het gaat om energieverbruik. Met een CO2-uitstoot van 860 miljoen ton per jaar is de IT- en telecomsector momenteel de grootste producent van broeikasgassen. Door de sterk groeiende vraag naar IT- en telecomdiensten - een vraag die onder andere wordt gestimuleerd door de populariteit van de cloud en bijvoorbeeld het onderweg kunnen uploaden en bekijken van video - zal de CO2-uitstoot in 2020 zijn gestegen naar 1,54 miljard ton per jaar.

Doen datacenters het dan zo slecht? Integendeel, zou ik willen zeggen. De meeste professionele leveranciers van datacenterdiensten monitoren actief het energieverbruik en doen er alles aan om de energie-efficiëntie te verbeteren, met name door alle componenten binnen de fysieke infrastructuur te optimaliseren. Toch blijkt het allemaal niet voldoende te zijn om de groeiende vraag naar IT- en telecomdiensten te compenseren en het milieu minder te belasten.

Waar valt dan nog winst te behalen? Naar mijn mening door kritischer te kijken naar de IT-apparatuur. Met name in de ‘mkb-computerruimtes’ - maar ook in de computerruimtes van grote bedrijven - treffen we nog dagelijks een hele hoop oude en weinig-efficiënte servers aan. In zo’n omgeving loont het om de systemen continu te bewaken en het energieverbruik scherp in de gaten te houden.

Meten is weten

Voordat de energie-efficiëntie van de IT-infrastructuur kan worden aangepakt, moet eerst het actuele stroomverbruik onder controle worden gebracht en dat kan alleen als er goede metingen van het stroomverbruik beschikbaar zijn. Wat je niet weet, kun je immers ook niet beheren. Intelligente rack-Power Distribution Units (PDU’s) zijn het beste geschikt voor het uitvoeren van een accurate meting van het stroomverbruik door de IT-apparatuur; deze apparaten vormen namelijk het laatste punt in de keten voordat de stroom wordt afgeleverd bij de IT-apparatuur.

Gekoppeld aan zogenaamde ‘eco-sensoren’ kunnen intelligente PDU’s bovendien inzicht geven in bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen in het datacenter. Deze informatie is weer nodig om de energie-efficiëntie van de koeling (verder) te verbeteren. Met intelligente PDU’s, eco-sensoren en bijkomende beheersoftware kan een accurate meting worden gedaan van de PUE en kan de ruimte voor verbetering inzichtelijk worden gemaakt door cold en hotspots te identificeren. Zo biedt bijvoorbeeld ATEN een ‘Green Energy’-systeem voor het optimaliseren van het energieverbruik, zonder de betrouwbaarheid van de energievoorziening in gevaar te brengen. Daarmee hebben we de tools in handen om de trend van een toenemend energieverbruik definitief te keren.

Marc Salimans is Sales Director bij ATEN Infotech

 
Meer over
Lees ook
Vertiv neemt Rack PDU specialist Geist over

Vertiv neemt Rack PDU specialist Geist over

Vertiv neemt de Amerikaanse leverancier van datacenteroplossingen Geist over. Geist levert ondermeer Rack Power Distribution Units (PDU's) en energie-, koelings-, monitorings- en infrastructuurbeheeroplossingen. Door Geist in te lijven wil Vertiv zijn positie op het gebied van Rack PDU's versterken. Vertiv krijgt dankzij de overname de technologi1

Welke besparing levert IP-consolidatie met Secure Array op?

Welke besparing levert IP-consolidatie met Secure Array op?

Chatsworth Products introduceert een rekentool waarmee zij de kostenbesparing kunnen berekenen die de implementatie van de Secure Array IP-consolidatietechnologie oplevert. Deze technologie maakt het mogelijk 32 eConnect PDU's aan één enkel IP-adres te hangen, wat zowel tijd als kosten bespaart. Het configureren van datacenterkasten kan kostbaar1

Anord Critical Power en Mardix Group bundelen krachten

Anord Critical Power en Mardix Group bundelen krachten

Anord Critical Power, een Amerikaanse dochteronderneming van het Ierse Anord Control Systems, fuseert met het Britse Mardix Group. Beide partijen leveren energiesystemen voor kritieke omgevingen zoals datacenters. De partijen gaan verder onder de naam Anord-Mardix Group. De fusie is onderdeel van een investering van de investeringsmaatschappij Be1