Welke ontwikkelingen ziet R&M voor 2025?

R&M_Michiel_Panders-400px

Om de fors toegenomen vraag naar rekenkracht te ondersteunen, gebruiken steeds meer datacenters GPU's (Graphics Processing Units), die met meerdere cores ook meerdere taken tegelijkertijd verwerken. De NVIDIA H100 (Hopper) en GB200 (Blackwell) GPU’s worden momenteel snel op zeer grote schaal ingezet. Het energieverbruik is hoog: de H100 zo’n 700 watt en de GB200 600-700 watt meer dan dubbel het verbruik van traditionele CPU's. Hoewel GPU’s effectiever zijn, betekent de groeiende vraag naar rekenkracht dat het totale aantal processoren naar verwachting zal vertienvoudigen. 

Fysieke infrastructuur en koeling

De toenemende rekenkracht heeft ook impact op de fysieke infrastructuur, en daarmee samenhangend energieverbruik. Hogere dichtheid van racks en servers produceren veel warmte. Dat vraagt om geavanceerde koelsystemen. Koeling vertegenwoordigt tot 40% van het totale energieverbruik van een datacenter. Efficiëntie is cruciaal. Technologieën zoals hot aisle/cold aisle containment, vloeistofkoeling en zonegerichte koeling helpen hierbij.

Vloeistofkoeling is ideaal voor componenten die veel warmte afgeven, zoals GPU's, voorkomt warmteverspreiding en verbetert de energie-efficiëntie. Luchtkoeling is echter eenvoudiger te implementeren, goedkoper en gemakkelijker te onderhouden. Hybride koeling combineert de voordelen van beide. Vloeistof-en hybride-koeling zal nog niet op hele korte termijn op hele grote schaal worden ingezet, maar een aantal groepen zal er wel snel gebruik van gaan maken. 

Cloud of geen Cloud? 

Nieuwe wetgeving zoals de NIS2 en de Digital Operational Resilience Act (DORA) hebben aanzienlijke invloed op de keuze voor cloudoplossingen. Organisaties moeten ervoor zorgen dat cloudproviders voldoen aan deze regelgeving om operationele veerkracht en compliance te waarborgen. De Rijksoverheid en veel bedrijven nemen de tijd voordat ze beslissen waar ze hun data gaan parkeren. Hun verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid nemen steeds verder toe en er staan serieuze straffen op ‘non compliance’. Men wil zeker weten dat ze baas blijven over de eigen data. 

Uitdagingen rond compliance

Zorgen over data-soevereiniteit en internationale spanningen kunnen organisaties ertoe aanzetten om lokale of regionale cloudproviders te kiezen om controle over hun data te behouden en juridische complicaties te vermijden. Gevoelige of kritische gegevens worden bij voorkeur opgeslagen in datacenters binnen de landsgrenzen of een specifieke regio. Oplossingen voor opslag voldoen bij voorkeur standaard aan lokale regelgeving en standaarden en privacy- en beveiligingsvereisten die gelden binnen de geografische regio, zoals de AVG in de Europese Unie.

Automated Infrastructure Management is mede hierdoor meer dan een tool om infrastructuur te beheren en te automatiseren. Je weet niet alleen zeker welk kabeltje in welk poortje zit, maar je kunt ook naleving van wetgeving borgen. 

Sustainability in de keten

Enerzijds zijn mensen momenteel geneigd om bepaalde zaken ‘on premise’ of in colocatie te regelen, in plaats van in de cloud. Anderzijds wordt regelgeving rond sustainability ook steeds strenger. In 2025 zullen nieuwe Europese regelgeving en richtlijnen effect hebben op glasvezelnetwerken en datacenters. De herziene Energie-efficiëntierichtlijn (EED) verplicht datacenters met een geïnstalleerd vermogen van minimaal 500 kW om vanaf 1 januari 2025 hun energieprestaties te meten en te rapporteren, met aandacht voor de PUE. De maatregelen zijn onderdeel van de Europese Green Deal en het "Fit for 55"-pakket, gericht op het verminderen van uitstoot en het bevorderen van energie-efficiëntie in diverse sectoren, waaronder ICT-infrastructuur. 

Passieve onderdelen hebben geen uitstoot, maar vanuit sustainability moet je tegenwoordig naar de hele supply chain kijken - dat gaat steeds zwaarder wegen. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vraagt om uitgebreide rapportage. Datacenters moeten gedetailleerde rapportages leveren over hun energieverbruik, watergebruik en CO₂-uitstoot. Je moet zelfs weten hoeveel afval er wordt weggegooid. Ook moet je kijken naar hoe je zaken efficiënt verpakt en vervoert. Als je bijvoorbeeld een paneel kunt bestellen dat bij de leverancier is gemonteerd volgens vooraf opgegeven specificaties, hoef je geen talloze blisterverpakkingen, dozen, documenten, apparaten en beschermende verpakkingen te openen en te sorteren – een tijdrovend proces dat gepaard gaat met aanzienlijke verspilling.

Daarnaast is het ook een politiek gevoelig onderwerp. Twintig jaar geleden wilden steden en provincies graag partijen aantrekken die datacenters op hun grondgebied zouden bouwen - want dat was goed voor de economie. Nu zijn die datacenters een beetje de cruiseschepen van de IT-sector geworden: mensen zien ze vooral als iets groots en vervuilends. Maar ze vergeten daarbij de dat vraag zal blijven groeien en dat de industrie een weg zal vinden die te adresseren. Daarbij zijn landgrenzen van ondergeschikt belang. Het hebben van de beste infrastructuur is cruciaal voor de aanzuigende werking en het vestigingsklimaat voor bedrijven die van deze infrastructuur afhankelijk zijn.

Michiel Panders is General Manager Europe bij Reichle & De-Massari