R&M DataCenter Day NL: De Synergie tussen Iconische Auto's en Datacenters

R&M_Michiel_Panders-400px

Datacenters en klassieke auto's: op het eerste gezicht twee ver van elkaar verwijderde werelden. Toch zijn er verrassende parallellen te vinden tussen de evolutie van de automobielindustrie en de ontwikkeling van IT- en datacentertechnologieën. Beide sectoren hebben een rijke geschiedenis van innovatie, regulering en aanpassing aan de steeds veranderende behoeften van de samenleving.

De eerste auto's werden voornamelijk gebruikt door het leger, transporteurs, en notabelen, die recreatieve ritjes hadden ontdekt. In deze pioniersfase was er weinig sprake van regelgeving, veiligheid, of gebruiksgemak. Denk bijvoorbeeld aan het ingewikkelde proces om een vroege auto te starten, met handmatige chokes.

Naarmate auto's populairder werden, groeide ook de behoefte aan meer gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en betrouwbaarheid. In de jaren '70 begon de auto-industrie aan een periode van explosieve groei. Met meer mensen die zich auto's konden veroorloven, werd het vervoer een alledaags aspect van het dagelijks leven. Dit leidde tot de noodzaak om het verkeer te reguleren en veiliger te maken. Regelgeving zoals maximumsnelheden, de verplichting van autogordels en innovaties zoals kreukelzones, hoofdsteunen, de rechterbuitenspiegel, en airbags zorgden ervoor dat de auto niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger werd.

Autofabrikanten gingen steeds meer aandacht besteden aan betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Injectiesystemen zorgden voor betere prestaties, en maakten ook een einde aan de noodzaak om bij het starten extra gas of de choke te gebruiken. Auto's werden hierdoor. Gebruiksgemak werd een belangrijk onderscheidend kenmerk dat innovaties zoals stuurbekrachtiging aandreef.

Innovaties in de auto-industrie werden vaak gedreven door noodzaak en regelgeving. Denk aan de introductie van de katalysator om de uitstoot te verminderen en de overgang naar ongelode benzine. Ook dreef het om motoren efficiënter en milieuvriendelijker te maken zonder in te boeten op prestaties. Het is indrukwekkend om te zien hoe een 1.2-liter motor die vroeger 55 pk leverde met een brandstofverbruik van 1:13, nu 110 pk levert met een verbruik van 1:20 of beter. Dit voorbeeld illustreert hoe technologische vooruitgang kan leiden tot meer efficiëntie, aangedreven door de noodzaak om aan nieuwe eisen te voldoen.

De Groei van IT en Internet: Een Parallelle Ontwikkeling

Net als de auto-industrie heeft ook de IT-sector een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. Ooit werd het internet vooral gebruikt door defensie, de overheid en zakelijke gebruikers. De eerste computers vereisten gespecialiseerde kennis - wie herinnert zich niet de dagen van MS-DOS, toen het opstarten al bijna een basisopleiding vereiste? Pas met de introductie van gebruiksvriendelijkere besturingssystemen zoals Windows en MacOS werd de computer toegankelijk voor een breder publiek.

Toen het internet in de jaren '90 beschikbaar werd voor particulieren, raakte alles in een stroomversnelling. Het wereldwijde web werd al snel een essentiële tool voor communicatie, handel en entertainment. Deze exponentiële groei bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de noodzaak van regelgeving rond privacy en markttoezicht, evenals een toenemende focus op cybersecurity.

De introductie van de smartphone in 2007 betekende een nieuwe golf van technologische vooruitgang. Niet alleen veranderden bedrijfsmodellen in vrijwel elke sector, maar ook de infrastructuur van het internet zich aanpassen aan de groeiende vraag naar snelheid en capaciteit. Net zoals de wegen, bruggen en parkeergarages moesten worden uitgebreid om de toename van auto's op te vangen, moest ook de IT-infrastructuur worden opgeschaald om de immense hoeveelheid data en gebruikers te verwerken.

Datacenters: de "parkeergarages" van de moderne Digitale Wereld

Als we kijken naar de actuele rol van datacenters, zien we wederom parallellen met de auto-industrie. Net zoals parkeergarages essentieel zijn voor onze afhankelijkheid van auto's, zijn datacenters cruciaal voor het opslaan en verwerken van de immense hoeveelheden data die we dagelijks genereren. Maar deze datacenters staan voor dezelfde uitdagingen als de auto-industrie: toegankelijkheid, beschikbaarheid, veiligheid, en duurzaamheid.

Toegankelijkheid is een belangrijk vraagstuk. Hoe kunnen we datacenters zo positioneren dat ze dicht genoeg bij de gebruiker staan om snelle toegang tot data en diensten te garanderen? Net zoals we verwachten dat we onze auto dichtbij kunnen parkeren, verwachten we dat onze data direct beschikbaar is, zonder vertraging.

Beschikbaarheid is een ander cruciaal aspect. Hoe zorgen we ervoor dat datacenters altijd beschikbaar zijn? In een tijd waarin digitale diensten essentieel zijn geworden voor bijna elk aspect van het leven, kunnen we ons geen downtime veroorloven. Datacenters moeten "always on" zijn, zoals een auto altijd moet starten wanneer we de sleutel omdraaien.

Veiligheid is van vitaal belang, zowel fysiek als digitaal. Datacenters moeten niet alleen beschermd worden tegen fysieke inbraken, maar ook tegen cyberaanvallen. Net zoals auto's veiliger zijn geworden door de introductie van airbags en veiligheidsgordels, moeten datacenters voldoen aan strikte normen op het gebied van databeveiliging en compliance.

Tot slot is er de kwestie van duurzaamheid. In een tijd waarin duurzaamheid en CO2-uitstoot steeds vaker onderwerp van discussie zijn is het zelfs misschien wat ongemakkelijk om je te vergapen aan classic cars en aan de lopende dag data te produceren en onbeperkt te bewaren. Net zoals de auto-industrie zich heeft aangepast aan strengere emissienormen, moeten datacenters ook efficiënter en duurzamer worden. De uitdaging is om de prestaties van servers te verbeteren zonder dat het energieverbruik evenredig stijgt. Vergelijk het met de overgang van een luchtgekoelde Porsche 911 met 272 pk naar de huidige watergekoelde versie met 394 pk: de technologie moet blijven evolueren om aan de vraag te voldoen zonder het milieu te belasten.

Conclusie

De auto- en IT-industrieën lijken op het eerste gezicht verschillend, maar hebben verrassend veel gemeen. Beide sectoren hebben zich ontwikkeld van nichemarkten naar essentiële pijlers van de moderne samenleving, aangedreven door technologische innovatie en gereguleerd door steeds strengere normen. Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst van datacenters en auto's, is één ding duidelijk: innovatie blijft hard nodig, aangedreven door de noodzaak om steeds veiliger, efficiënter en duurzamer te worden.

Dit stuk van Michiel Panders - General Manager Europe bij Reichle & De-Massari - is gebaseerd op een presentatie die werd gehouden op de recente DC Days Netherlands, georganiseerd door R&M in samenwerking met STULZ, Simac en de Dutch Data Center Association. Tijdens het event deelden experts hun visie en kennis over de nieuwste technologieën en trends, met als hoofddoel een duurzame oplossing voor de toekomst van datacenters. De bijeenkomst werd gehouden bij Kaeve Supreme Experience  in Uden, Nederland, tussen een unieke verzameling klassieke en bijzondere auto's. 

 

 

Lees ook
Introductie ZPE Systems

Introductie ZPE Systems

ZPE Systems is opgericht 2013 door zeer ervaren engineers in de Remote Access industrie met als doel het realiseren van 3e generatie open source Out-of-Band oplossingen. Dit om de beheerder op afstand veel efficiënter te maken door meer functionaliteiten kunnen bieden dan voorheen, waardoor bedrijven meer kunnen doen met minder resources en een be1

Gartner: grote techbedrijven en enterprise-organisaties gaan steeds meer investeren in eigen energievoorziening

Gartner: grote techbedrijven en enterprise-organisaties gaan steeds meer investeren in eigen energievoorziening

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de daaruit voortvloeiende exponentiële groei in dataverbruik, staan grote techbedrijven en steeds meer enterprise-organisaties voor een uitdaging. De afhankelijkheid van een stabiele energievoorziening wordt steeds crucialer, en de risico’s van energietekorten kunnen ze zich simpelweg niet meer1

CTO Rodney Dellinger (Nokia) over Nederlandse datacentermarkt

CTO Rodney Dellinger (Nokia) over Nederlandse datacentermarkt

Recent sprak Webscale CTO Rodney Dellinger van Nokia over de Nederlandse datacentermarkt. Rodney stelt dat de toegang tot data gevolgen heeft voor alle geledingen van de samenleving. Van ziekenhuizen, veiligheid tot commerciële activiteiten. Data is een commodity zoals zuurstof, voedsel en water.