Hoe duurzaam is het internet eigenlijk?

DCW pexels-photo-374720-1000666 Op het moment gebruiken we mogelijk nog wel meer internet dan voor de coronacrisis. Zo verbruiken we tegenwoordig veel Zoom te spreken met vrienden, terwijl Microsoft Teams door veel studenten wordt gebruikt voor school. Het is dan ook logisch dat de pandemie heeft gezorgd voor een stijging van het Nederlandse internetgebruik, wat in de afgelopen maanden met maar liefst 25 procent gestegen is. Hierdoor hebben de netwerken van de internet providers het uiteraard ook moeilijk gekregen. Daarnaast kozen mensen ervoor om over te stappen om een snellere verbinding te krijgen, wat gedaan kan worden met behulp van glasvezel internet vergelijken. Dit is anno 2020 natuurlijk belangrijk, wat ook geldt voor duurzaamheid. Hoe duurzaam is het internet eigenlijk? 

Zoeken 

Een zoekopdracht intikken en verzenden op Google is niet zo onschuldig als je waarschijnlijk denkt. Zo’n opdracht zal altijd diverse dataservers betrekken, die ontzettend veel energie verbruiken. Daar komt nog eens bij dat je niet maar één keer iets opzoekt op Google. Nee, dit doe je naar alle waarschijnlijkheid diverse keren op een dag. Bovendien krijg je van de slimme zoekmachines ook nog eens andere zoeksuggesties voordat je überhaupt je zoekopdracht hebt ingetikt. Dit is zeker handig, maar het kost ook extra data. Daardoor leidt het ook tot extra energie en dus extra uitstoot. Wist je dat alle datacentra wereldwijd zelfs voor meer CO2 uitstoot zorgen dan de luchtvaart?

Mailen

Ook het versturen van een mail zal een stuk meer energie verbruiken dan dat je zou verwachten. Elke mail die verstuurd wordt, wordt dubbel opgeslagen in de cloud. Eén is voor de ontvanger, terwijl de ander voor de verzender is. Voor die opslag moeten server farms gebruikt worden, wat bestaat uit servers die data versturen, opslaan, analyseren, verwerken en zichzelf koelen. Bovendien staan ze 24 uur per dag, 7 dagen per week aan, want je moet uiteraard altijd bij je mails kunnen. Helaas kost dit dus echt veel energie. Een mailtje levert bovendien gemiddeld meer CO2 uitstoot op dan het sturen van een kaartje per post. Denk hier volgende keer even over na voordat je op verzenden drukt in bijvoorbeeld Outlook of Gmail.

Streamingdiensten

Anno 2020 gebruiken we veel streamingdiensten om onze favoriete films en series te kunnen kijken. Met name tijdens de coronacrisis maken deze services overuren, wat uiteraard geen goed nieuws is voor de duurzaamheid van het internet. Desondanks zijn niet alle streamingdiensten erg transparant over waar ze de energie voor hun servers vandaan halen. Toch wist Greenpeace hier een onderzoek naar te doen, waar interessante resultaten uitkwamen. Zo moet Netflix nog grote stappen zetten op het gebied van groene energie. Onder andere YouTube en iTunes is hier al een stuk meer mee bezig, wat ook geldt voor Facebook en Google Play.  Net als Netflix kunnen ook HBO, Vimeo en in mindere mate Amazon Prime nog een stuk beter op dit vlak.

5G

5G valt inmiddels te gebruiken in Nederland, wat niet alleen maar voordelen oplevert ten opzichte van 4G. Het mobiele internet is met de intrede van 5G natuurlijk sneller geworden, maar dit kost juist ook weer meer energie. Voor een snellere reactietijd zul je immers meer data per seconde moeten versturen, wat dus stroom kost. Voor de ontwikkeling van het nieuwe draadloze netwerk zal dit ook zeker gelden. 5G zal niet alleen 100 keer zo snel zijn dan 4G, het zal ook circa 5 keer zoveel zendstations nodig hebben. Helaas gaat dit erg veel energie kosten, waardoor het ons milieu een stuk meer zal vervuilen dan 4G. Men denkt wel na over efficiënter energiegebruik bij het ontwikkelen van 5G, maar duurzaam zal het nooit worden. 

 

Marcel Hiemstra

Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.