CommScope lanceert ‘developer community’ voor iTracs

Reidheadshot

Geen DCIM-leverancier is in staat om alle functionaliteit te ontwikkelen die het toekomstig datacenter nodig heeft, meent Melanie Zevenbergen van CommScope. Daarom lanceert iTracs - de in datacenter infrastructure management gespecialiseerde dochteronderneming van CommScope - de ‘developer community’ ourDCIM. Dit project is bedoeld om tot nauwe samenwerking te komen met datacenter managers en eigenaren, andere leveranciers van DCIM-tools en softwareontwikkelaars.

29 oktober 1969 is een belangrijke dag in de geschiedenis van de IT. Op die dag werden voor het eerst de computersystemen van de Stanford-universiteit en die van de Universiteit van Californië in Los Angeles met elkaar verbonden. Dat was daarvoor nog nooit vertoond. Die dag wordt daarom gezien als de start van het internet. Ongetwijfeld zullen de technici die deze koppeling voor elkaar kregen, het gevoel gehad hebben dat zij met iets unieks bezig waren. Maar dat het internet nu - 35 jaar later - in vrijwel ieder aspect van ons leven is doorgedrongen, zullen zij nooit verwacht hebben.

Samenspel

Iets vergelijkbaars gaan we in mijn visie meemaken ten aanzien van DCIM (datacenter infrastructure management) en onze benadering van de fysieke infrastructuur van het datacenter. Hoewel we niet echt een dag of een moment kunnen kiezen dat als startpunt voor DCIM kan gelden, zal de toekomst er naar mijn mening enigszins uit zien als dit:

  • Datacenter manager/eigenaar: “We moeten de capaciteit volgend jaar met 65 procent vergroten. Kan het datacenter dat aan?”
  • IT-manager: “Geen zorgen, ik zal zorgen dat we op tijd voldoende extra IT-apparatuur beschikbaar hebben.”
  • Facilitair manager: “Heeft iemand gedacht aan de sterke toename in het energieverbruik dat al deze nieuwe apparatuur met zich mee zal brengen?”
  • Alle drie tegelijk: “Goed dat we even overleggen, dan kunnen we alle aspecten van deze capaciteitsuitbreiding goed doornemen en op elkaar afstemmen.”

DCIM is ontstaan uit de zorgen die binnen veel bedrijven en overheidsorganisaties bestonden - en soms nog altijd bestaan - over het gebrek aan samenwerking tussen IT en facilitair. Voeg daarbij de almaar toenemende complexiteit van het datacenter en de oplopende kosten voor energie en het vastgoed en het is duidelijk dat er iets moest gebeuren.

DCIM vindt zijn oorsprong in de behoefte om een goed overzicht te krijgen - we noemen dat in jargon ook wel ‘holistisch’ - van het gehele datacenter, zodat we tot een betere samenwerking tussen IT-afdeling en facilitaire afdeling kunnen komen. Bovendien - en daar zit natuurlijk ook een belangrijk voordeel - biedt DCIM een platform waarmee we een groot aantal operationele taken binnen het datacenter kunnen automatiseren. Een collega van mij heeft DCIM wel eens ‘de autopilot van het datacenter’ genoemd.

Toekomst

Het automatiseren van veel taken is in mijn ogen erg belangrijk. Dit aspect wordt uiteraard vaak genoemd, maar ik vraag mij wel eens af of we ons wel voldoende realiseren wat dit betekent. Stel dat we inderdaad met geavanceerde DCIM-software goed kunnen voorspellen hoeveel capaciteit een datacenter nodig heeft. Maar ook welke extra functionaliteit we in de toekomst in ons datacenter nodig hebben. Terwijl we die groei in capaciteit en functionaliteit ook nog eens goed kunnen plannen. Wat betekent dit dan voor ons toekomstige datacenter? Hoe gaan we het ‘next-generation’ datacenter ontwerpen, bouwen en beheren? En hoe ver kunnen we eigenlijk gaan met het almaar efficiënter omgaan met alle installaties die we in het datacenter opstellen?

De volgende generatie datacenters vereist straks een nauwe samenwerking tussen aanbieders en afnemers. Ook de komende jaren zullen tal van fabrikanten nauw moeten samenwerken om de klant - de datacenter manager of eigenaar - maximale waarde te bieden. Datzelfde geldt voor DCIM. Er is niet één DCIM-leverancier die alles zelf kan. Niet een leverancier zal in staat zijn om alle beheerfuncties aan te bieden voor alle installaties die we in een datacenter willen plaatsen. Anders gezegd: willen we die eerder genoemde holistische aanpak ook bij een toekomstige generatie datacenters kunnen bieden, dan zullen DCIM-leveranciers nauw moeten samenwerken met tal van andere aanbieders en softwareontwikkelaars.

ourDCIM

Daarom heeft CommScope onlangs het besluit genomen om een zogeheten ‘developer community’ op te zetten. We noemen dit project ‘ourDCIM’. We hebben er een speciale website voor ontwikkeld waar iedereen met belangstelling voor DCIM - van gebruikers tot leveranciers, maar ook softwareontwikkelaars - zich bij kan aansluiten om gezamenlijk te werken aan de toekomst van DCIM.

Daarmee stelt CommScope in feite zijn iTracs DCIM-software beschikbaar voor iedereen die zich op ourDCIM registreert. Samen met al die mensen en partijen willen we samenwerken om daarmee te komen tot innovatie op het gebied van datacenter management.

Wat CommScope betreft staan we aan het begin van een nauwe samenwerking die we voor de lange termijn aangaan. Wellicht zal de datacenter-industrie even moeten wennen aan het idee van samenwerking en ‘open collaboration’, maar persoonlijk ben ik er van overtuigd dat dit dé manier is om - gezamenlijk - te werken aan DCIM als de basis voor het toekomstige datacenter.

Kijk voor meer informatie op: https://www.itracs.com/why-itracs-why-now/ourdcim-software-developer-community/

Melanie Zevenbergen is director of Strategic Programs and Alliances bij CommScope

 
Meer over
Lees ook
Europees project ontwikkelt open source datacenter management

Europees project ontwikkelt open source datacenter management

Het monitoren en meten van de belangrijkste hardware-componenten binnen het datacenter zijn uitgegroeid tot de belangrijkste kenmerken van de Data Center Infrastructure Management (DCIM) tools die momenteel commercieel beschikbaar zijn. Er bestaat weliswaar geen eensluidende definitie van DCIM, maar veelal wordt hieronder verstaan: het geïntegreer1

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Veilig vormgeven van digitale transformatie

Herken en minimaliseer de uitvalsrisico’s van een IT-infrastructuur Om economische redenen is het voor veel middelgrote bedrijven moeilijk de eigen IT-experts alleen in te zetten voor de monitoring van IT-systemen. De oplossing? Een slim monitoring-softwareprogramma dat de grotendeels geautomatiseerde infrastructuur rondom de computerruimte bewaak1

Machine learning versterkt DCIM

Machine learning versterkt DCIM

Nlyte maakt gebruik van het IBM Watson IoT-platform om een zogeheten cognitieve DCIM-oplossing op de markt te kunnen brengen. Hiermee kunnen de enorme hoeveelheden data die monitoring in een datacenter oplevert, worden geanalyseerd op patronen en onderlinge relaties. Het doel daarvan is het verder optimaliseren van de operatie van het datacenter.1